Deux Pitons - Marigot Bay - Rodney Bay

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 2 Feb 2007 23:22
Date: 02-02-07     Time: 22:00 UTC      Position: 14:04.56N  060:56.95W   Name: Rodney Bay Marina, St. Lucia

Click here for English version;

Tiden var inne i dag for å forlate det vakre stedet Deux Pitons og peke baugen mot nord igjen. Der vi lå på en fortøyningsbøye hadde jeg tatt et langt tau i land og festet det rundt et kokosnøttre, for dermed å dra hekken inn mot land. Dette ga god effekt mot rulling siden båten nå lå med baugen ut mot sjøen og bølgene - dermed var det svært lite bevegelse i båten - det er også en av tingene man bare MÅ gjøre i Karibia - ligge fortøyd til et kokosnøttre! Da fikk jeg litt trim etter frokost med å svømme i land for å knyte opp tauet. I bukta ved disse to store fjellene er det kraftige fallvinder som vi fikk smake på på vei fra havnen - vi seilte fra bøya og selv med moderat seilføring kom det en vindrosse på 30 knop som la båten langt over i sjøen før vi ufrivillig gikk over stag. Dette likte ikke Molly! Resten av tuen var av den alminnelige sorten - vi seilte den første timen, men så kom vinden rett imot oss og vi gikk for motor den neste timen inn til Marigot Bay der vi ankret opp for lunsj - og klarte å holde de plagsomme Boat Boys på avstand uten å kjøpe oss fri. Enda to timer for motor brakte oss tilbake til Rodney Bay der vi fikk naboplassen til der vi lå for tre dager siden - A31. Dock-boy'en som slo på strøm og vann heter også Nigel. Nå er vi nydusjet og klare til å spise middag på restaurant etter to netter med forholdsvis enkel mat ombord. Dagens bilde viser Molly i den botaniske hagen i Soufriere.
 

English version

After two nights on our mooring at Deux Pitons it was time to move on today and get up north again. The mooring we lay on was close enough to shore to take a long rope ashore and tie it round a coconut palm, which is then tightened to keep the bow pointing out to sea and into the waves. This eliminates rolling when the boat lies across the direction of the swell and we were not bothered with the motion of the boat at all despite the waves - which were very audible as they crashed up onto the shore. This stern rope gave me a refreshing morning swim ashore to untie it before we sailed off the mooring. It is part of the Caribbean dream to tie the boat up to a coconut palm - so we have done that now. Due to the high mountains at Deux Pitons there are considerable catabatic winds - powerful gusts sweep down the mountain sides making sailing "interesting". One such gust caught us, heeling the boat hard over with water on the side decks before blowing us through a tack. Molly didn't seem to enjoy that so much! We soon sailed out of that area and had a good sail for an hour before the wind turned against us and we motored the last hour to Marigot Bay where we anchored for lunch. The boat boys were their usual selves, but be managed to get rid of them without resorting to buying anything. We had the wind strong and on the nose back to Rodney bay too where we arrived just after four and were allocated place A31 - the neighbour of A29 where we lay a few days ago. The friendly dock-boy who turned on the power and water for us is also called Nigel! Now we are all freshly showered and going out for dinner. Today's picture shows Molly at the botanical gardens at Soufriere.