Camaret - Ste. Evette

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 19 Jul 2006 18:44
Date: 19-07-06     Time: 17:30 UTC      Position: 48:00.47N  004:33.15W   Name: Sainte Evette (Near Audierne) 

Click here for English version;

Endelig slapp varmen taket idag, og vi fikk noen forfriskende regnbyger tidlig på dagen. Vi stod opp veldig sent idag - vi var oppe til langt etter vår vanlige leggetid igår. Franskmennene spiser sent på kvelden og bruker veldig god tid på oppgaven. Vi spiste ute på fiskerestaurant, Rønnaug valgte hummer, mens Nigel måtte avstå fra skalldyr pga. allergien, og valgte grillet fisk - tre forskjellige typer. En flaske Muscadet vin var perfekt til maten. I motsetning til Norge, der man går ut for å spise, går franskmennene ut for å tilbringe kvelden med mat. Hjemme blir man sur hvis ikke kelneren kommer med menyene med en gang, maten skal bestilles nesten før kelneren har forlatt bordet, og er ikke maten på bordet fem minutter etter bestillingen begynner man å murre. Her sitter man og ser utover havnen og titter på de andre gjestene og funderer på hva slags rette de har bestilt, så kommer menyene, er man heldig kommer kelneren tilbake etter noen minutter og tar imot bestilling av noe å drikke mens man bestemmer seg for maten og vinen. Så fortsetter kvelden. Vi bestilte ikke mer enn hovedrett - men brukte halvannen time innen vi hadde betalt regningen. Deretter ble det et lite glass whisky i cockpiten for å roe ned og nyte den varme kveldslufta.
 
Vi gikk in til Camaret for å handle ferskvarer - andefilét til ikveld, og filét av okse til en annen dag, samt fersk fransk brød, croissant, pâte du fois gras, ost, og andre nydelige ting. Lunsj av brød, pâte og ost ble inntatt i cockpiten mens vi så på alle båtene som kom og gikk. Deretter kunne vi kaste loss for dagens seilas mot sør. Vi hadde plottet ut en kort tur, men siden vinden og forholdene var så fine, endret vi kurs slik at vi ville komme rund et fryktet område "Raz du Sein" - frankrikes Stadtlandet, der strømmen går over fem knop, og forholdene kan være stygge hvis det er bølger og vind. Idag er det ikke bølger, knapt vind, og vi går rund på et tidspunktet der tidevannstrømmene snur så det hele er helt udramatisk, og vi kommer rundt uten å merke noenting! Fin seilas i sol og passelig bris inn til Ste. Evette der vi låner en fortøyning for kvelden - litt trangt mellom båtene for båter av vår størrelse.
 
Raz du Sein - entering the bay of Biscay
Raz du Sein - entering the Bay of Biscay

English version

Finally the heat wave stops and we get a couple of refreshing showers this morning. It has clouded over, which has dropped the temperature to about 22C - which is most comfortable. We got up rather late today as we were up pretty late last night. The French do eat very late in the evening, and like to take their time about it. We did the same, spending a good half hour perusing the different restaurants before deciding on one of them. We were not that hungry, and just ordered a main course, Rønnaug choosing lobster, Nigel three different sorts of grilled fish. All lovely, and well suited to the bottle og Muscadet. The leisurely pace of French eating is a real pleasure in relation to the Norwegian and English styles, where one expects to go in, order, get the food, and leave within the shortest possible time. We spent a pleasant hour and a half or so from walking in to paying the bill. Returning to the boat we cooled off with an Isle of Jura sitting in the warm evening air in the cockpit, looking at the other boaters who were largely doing much the same thing.
 
We walked into Camaret to peruse the supermarket for fresh food, choosing filet of duck for one meal and filet of ox for another. Other tempting French foods like pâte du fois gras, fresh baguette, cheeses and croissant filled the basket. After a delicious lunch in the cockpit involving the aforementioned fresh bread, cheese, pâte and cold French beer, we set off on a pleasant easterly breeze for our afternoon sail towards the south. The fine conditions caused us to change plans - going a little further than originally thought, passing the "Raz du Sein" at slack water. This much feared headland is renown for strong currents of over five knots, which can give terrible conditions if there are waves and wind an anything else than slack water. As there were hardly waves at all today, and the wind was light, we passed by without really noticing the place. We round the point and then have a good sail in sun and nice breeze in to Ste. Evette where we borrow a mooring for the evening.