Back on board / Tilbake ombord

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 21 Jun 2006 20:21
Date: 21-06-06     Time: 19:00 UTC      Position: N54.33.02 W003.35.47  Name: Whitehaven

Click here for English version;

Endelig tilbake ombord Nano - og vi hører lyden av regn og kuling. Selv i den godt beskyttede havnen er det en del bølger og vindkastene krenger båtene og lager ulyder av alt tauverk som banker mot mastene. Vi hadde en siste tur rundt Cockermouth idag, fulgt av en adjø-lunsj på en lokal pub som heter "The bitter end". Se øverste bilde. Etterpå ble vi kjørt til Whitehaven og hjulped ombord med alt utstyret vårt. Vi fikk så si adjø til Molly og Keith, betalt havneavgiften, gikk litt for å titte på sjøen, og handlet mat for et par dager. Etter den store pub-lunsjen orker vi ikke middag idag, så vil nøye oss med jordbær og fløte. Vi vil treffe Molly og Keith igjen i Las Palmas i slutten av november. De har nettopp bestilt en ferie der slik at de kan vinke farvell idet vi starter turen over atlanterhavet.
 
Vi kom til båten idag for å være klar til å reise imorgen tidlig, men de siste værmeldingene tyder på at vinden ikke vil løye til imorgen, og vi må bli her enda en dag.
 
Med tilbakeblikk på vårt opphold på land, som har vårt en hel uke, har vi  fått et avbrekk fra båten - men er ivrig etter å komme ut på sjøen igjen og til nye plasser. Så synd av været har hold oss værfast så mange dager. Vi rekker heller ikke en avtale i Liverpool for å treffe venner fra Årdal som er på ferie der.
 
Lydene i havnen er nokså annerledes enn på landet. I Cockermouth var vi ganske plaget av en flokk fugler (jackdaw på engelsk - en kråke, men noe mindre enn norske kråker) som kakler i ett sett - spesielt tidlig på morningen når man har lyst å sove litt ekstra. Se bilde #2. Bilde #3 viser "Ruddbank" - huset til Molly og Keith.
 
 
 
We are now back on board Nano - listening to the rain lashing down and a gale blowing. Even in the protection of the harbour there are nastly little waves and a wind that makes the boat lean over in the gusts. We had a last walk round Cockermouth this morning, then a goodbye lunch with Molly and Keith at a local pub called "The Bitter End". Rather appropriate name, as it is at the end of a little stream called Bitter Beck, they serve bitter, and the _expression_ "bitter end" is a nautical _expression_ indicating the end of a piece of rope which is not attached. See top photo. Afterwards we were driven to Whitehaven and helped to get all out things on board, then we said our goodbyes to Molly and Keith for a while, though they have just booked a holiday in Las Palmas at the time we leave on the atlantic crossing in late November.
 
We have packed out our things, and been to Tesco to buy dinner for a couple of days, though we are just not hungry this evening after the large pub lunch, and will just have some strawberries for dinner. We have prepared a little for an early start, but having now checked the forecast for the morning, I see that we will have to delay our departure another day as the wind is not forecast to die down by tomorrow morning.
 
Looking back on our stay - which has now stretched to a whole week, it has given us a good break from the boat and leaves us keen to get on. Such a pity that these gales stop our progress. We had made arrangements to meet our friends George and Jill in Liverpool, but things look like George at least may have left by the time we get there.
 
As we sit here and hear the howling of the wind in our rigging, and the noises on board other boats, it contrasts so much with the noisess on land. Around the house in Cockermouth is a large flock of jackdaws (spelling?). These crow-like birds make an incessant din by their constant chattering - particularly early in the morning when one otherwise wants to sleep. See picture #2. Picture #3 shows Molly and Keith's house.