Amsterdam - Sixhaven

Nano's blog.
Nigel Anderson
Tue 17 Jul 2007 18:17
Date: 17-07-07     Time: 17:00 UTC      Position: 52:22.94N  004:54.40E   Name: Amsterdam 

Click here for English version;

En fin dag i dag med sol og litt skyer, men uten regn - perfekt for å nyte livet i Amsterdam. Vi er tydeligvis dømt til å være litt uheldig med museer her som jeg nevnte i går. Vi hadde bestemt oss for å besøke museet ved Anne Franks hus, men her var det en kø som så ut til å ta tre kvarter til å komme gjennom - vi gadd ikke stå der så lenge men skal prøve igjen en annen dag - enten tidlig på dagen eller seint.
 
På morningen er det litt av en spetakkel her i havnen (som heter "Sixhaven") når båter skal komme seg ut. I motsetning til andre havner som har kapasitetsbegrensninger, så pakkes båtene inn i alle tilgjengelig plasser her - slik at båtene må ut igjen i en bestemt rekkefølge fordi alle plasser mellom bryggene har båter fortøyd til andre båter slik at man kan gå tørrskodd over hele havnen. Dette går bra med seilbåtene, men det er mange utleie-motorbåter som enten er utrolig vanskelig å manøvrere, eller (mest sannsynlig) er kjørt av folk som ikke forstår hvordan man skal håndtere en båt. Den ene av disse sneiet bort i oss i dag tidlig - heldigvis bare noen ubetydelige merker på en gummilist på hekken. Se dagens bilder.
 
Pass deg for disse store blå utleiebåter - de er de verste.
Look out for the big blue charter boats - they are the worst.
 
Knapt en båtsbredde mellom rekkene - og seilbåten må svinge 90 grader etter den borteste blå motorbåten!
Only a boats width between the pontoons - the sailboat has still to turn 90 degrees to starboard after the blue motor boat in the background.

English version

Today has been a fine day with sun and some clouds - perfect for enjoying the Amsterdam life. We are however clearly unlucky with our choice of museums - as I mentioned yesterday, as our main goal for today was the museum at Anne Frank's house, but here the queue went round the corner of the block - 45 minutes or so to wait. We will try and go back early or late one day.
 
In the morning there is a lot of entertainment in the harbour (which is called "Sixhaven") here as boats leave. The harbour is small, designed for small motor boats. These seem to vacate the harbour for the summer to make place for visitors. Not only is everything very narrow, but boats are put into every available piece of harbour - including the lanes between the pontoons and rafted into the fairlead along the harbour. Thus boats have to leave in a specific order as the inner part of the harbour is completely locked in by other boats. As there is little wind, this process goes well for the sailboats, but there are lots of chartered motorboats with skippers who have limited experience in handling their boats in confined spaces - and consequently make a bit of a mess of things. One of them shunted into us this morning - fortunately only making minor marks on a rubbing strake on the stern. There are usually plenty of helping hands there to defend boats from damage. See today's pictures..