Atlantic day 20&21 + Arrival

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 16 Dec 2006 13:06
Date: 15-12-06   Time: 12:00 UTC   Position: 14:06.24N 060:57.81W  Name: Atlantic
Distance from start:  2667          Distance to finish: 1     Effective average speed last 24h: 5.6 (137 nm)    

Click here for English version;

Det siste døgnet ble en kamp om å holde båtfarten oppe slik at vi ville komme inn med en sluttid på under 20 døgn. Vi prøvde et par seilkombinasjoner, og ved å logge båtfarten fra GPS'en inn på PC-en kunne vi danne et grunnlag for hva som ga best fart. Vi endte opp med hele genoa pluss en liten flik av storseilet - som vi tror ikke påvirker luftstrømmen over genoaen nevneverdig, samtidig som at de gir litt ekstra fart. Det er vanskelig å være eksakt her fordi jeg ikke har tilgang til alle informasjonene instrumentene gir og sammenlegningsgrunnlaget kan da være ødelagt av en kort men atypisk periode av lite vind osv. For å unngå å bremse båten ble strømgeneratoren Duogen tatt ut av vannet og vi lader da batteriene ved å kjøre motoren på tomgang et par ganger i døgnet. Klart vi burde gjort dette før hvis vi skulle knipe inn noen timer, men målet mitt var i utgangspunkt å foreta hele reisen med strøm produsert fra solcella og Duogen. - noe de første 18 dager viste var fullt mulig. Lunsj ble nydelige nystekte rundstykker igjen, denne gangen sto Louise for bakingen.
 
Med litt under 100 sjømil igjen kunne vi først dusje, så delte vi de siste ølboksene, og da dukket det opp delfiner igjen - kanskje 20 av dem. Vi fikk enda en oppvisning i svømmekunst av disse vakre dyrene og tok hundrevis av bilder og mange minutter med video. Til slutt hadde vi nok av bilder og kunne nyte synet av dem før de stakk av etter en halv time. Se dagens bilde.
 
Natten ble så lang, så lang. Vinden lekte med oss og var litt for svak og litt feil retning. Vi klarte å holde tempoet såvidt, godt hjulpet av et par byger der vi fikk bra fart. Nå i skrivende stund (11:15 UTC) ser det ut til at vi skal greie å komme over målstreken før den magiske 20-døgns grensen. Jeg venter med å sende dette inntil vi er kommet over mållinja og har vår nøyaktige tid.
 
Det var litt spesielt å våkne i dag morges og gå opp på dekk i soloppgangen og se den utrolig vakre øya foran oss - grønn og frodig med bratt terreng og en del dyre hus bygd opp på fjellsidene med utsikt over havet.
 
Nå er vi inne! mållinja krysset vi etter 19 døgn 23 timer og 26 minutter. Båten er fortøyd og vi venter på cocktailen som kommer om et par minutter. Her er klokka 0845 lokaltid (som er UTC-4).
 
Vanlig bloggprosedyre fortsetter imorgen - vi skal sende inn på kvelden her - som er midt på natta norsk tid.
 

English version

The last 24 hour period was a battle to keep up enough boat speed to make the finishing line in under 20 days. We tried a couple of different sail combinations - by logging the boat speed as given by the GPS on the PC over a period of five minutes we could hopefully see if one combination was better than another. We ended up with the genoa and a little corner of the main sail as the quickest combination, though the margins were small and as I can't get all data onto the PC, such as wind speed and direction, the conclusion could be based on a poor comparative basis. We took the Duogen out of the water in the morning as this slows the boat by up to a half knot. We have then to run the motor periodically to maintain the batteries - something I had hoped to avoid. Our goal was to do the entire crossing with power from the solar panel and Duogen - which we managed the first 18 days quite easily. The Duogen is a great piece og gear to have on board - so long as we sail at about 5 knots of faster it produces all the power we use on board. When we go faster we take it out for a few hours then put in in again until the batteries are fully charged and repeat the process.
 
Our lunch was once again hot newly baked rolls which Louise made - delicious.
 
With under a hundred miles left, we all showered then split the last tins of beer between us, then as the beers were nearing an end dolphins came speeding towards us, hopping clear out of the water. We had another half hour of entertainment as they played in our bow wave. Hundreds of pictures were taken and many minutes of video. It was a great spectacle and a great finish to our trans-Atlantic crossing. See today's picture.
 
The night seemed just so long - I was up several times to check speed, direction and sail setting. The wind seemed to play with us, being just too weak and from the wrong direction. We were helped by a couple of squalls who gave us good speed for half an hour - over 8 knots. I will delay sending this report until we are safely over the finishing line and can report our exact time.
 
The island of St. Lucia is so beautiful - lush green and mountainous with some expensive looking houses in the hills overlooking the ocean. It was quite a special experience getting onto deck this morning and seeing the land so close after almost three weeks at sea.
 
We are now safely moored and are waiting for the rum punch - a little early oin the day really as the local time here is 08:45 (which is UTC-4).
 
Normal blogging will be resumes tomorrow - posted evening time here which is middle of the night in Europe.