Atlantic day15&16

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 11 Dec 2006 12:11
Date: 11-12-06   Time: 12:00 UTC   Position: 16:17.89N  050:13.20W  Name: Atlantic
Distance from start:  2051          Distance to finish: 635    Effective average speed last 24h:  6 kn (143 nm)   

Click here for English version;

Vi får melding om at stadig flere båter har ankommet St. Lucia samt at mange av våre venner i de andre norske båtene ikke er så langt unna målstreken heller. Vi fortsetter i vårt eget tempo og håper på gode vinder. Vinden på søndag var ganske så bra - den hadde dreid litt mer nordlig, og vi fant en halv knops bedre båtfart ved å bytte til bruk av storseilet med litt genoa i tillegg. For natten byttet vi tilbake til genoa, men denne gangen med en liten flik av storseilet i tillegg. En av grunnene til dette er at det går så mye fortere og lettere å rulle inn genoaen enn storseilet - og når man er alene på vakt og en squall  treffer er det godt å kunne få vekk seilareal fort. Ikke bare fordi vinden kommer så fort, men fordi regnet kan pøse ned og i løpet av et par minutter det tar å reve begge seil, blir man gjennomvåt.
 
Etter å ha vær alene på havet i mange dager så vi en seilbåt på vår styrbord side på ettermiddagen. Han holdte litt høyere fart enn oss og på skjærende kurs, slik at ha passet foran baugen vår på 3 sjømils avstand. Etter at det ble mørkt dukket opp lanternene av en annen båt bak oss og til babord - to båter i sikte samtidig. Båten bak oss var i samtale men et lasteskip angående unngåelse av nærkontakt og jeg fikk også prate med dem. Etterhvert kom også lasteskipets lanterne over horisonten, og plutselig var det hele tre andre fartøy i sikte - nærmest som Drøbaksundet på en søndag i juli!
 
Vi oppdaget mye gnag på den fleksible slangen som fører gass til komfyren - ikke mye igjen før det hadde vært hull! Denne er umulig å bytte på sjøen fordi hele komfyren man tas ut og sette på plass - tung og uhåndterlig nok uten bevegelse i båten. Inntil videre har vi lagt om slangen slit at det ikke granger på samme punkt, samt låser vi komfyren i fast stilling når det ikke er i bruk for å unngå at den gynger fram og tilbake. Stengeventilen stenger vi også etter bruk..
 
Nattevaktene har gått bra, men vi har hatt squalls med oss fra det ble mørkt til litt etter soloppgangen, men uten mange fulltreffere. For øyeblikket prøver vi fiskelykken. Dagens bilde - brødbaking.
 
Rønnaug shows off two fine loaves of bread
Rønnaug viser to fine brød hun har bakt.

English version

The daily reports from ARC tell us that more and more boats have now arrived in St. Lucia. Also our friends on the other Norwegian boats are beginning to get close. We however keep plodding along at our own pace hoping for good winds. The wind on Sunday was good to us - it backed more to the north east which meant we could sail half a knot faster by rolling out the mainsail and keeping a small part of the genoa flying. Today however the wind is back to only a few degrees north of east and we can't quite sail the shortest course to St. Lucia. We changed over to the genoa for the night as this sail is much quicker and easier to reef than the main - which is nice when a squall hits and one wants to get sail area away quickly. Speed of reefing is not always necessary due to the rapid increase of wind speed, but rather the rapid rate that it rains - the minute it takes to roll away sails can be very wet.
 
Having been alone out here for several days, we finally saw a sail boat ahead of us on starboard in the afternoon. She slowly crossed our bow at about three miles range, heading slightly more south than our course - heading for Barbados I imagine. As it became dark we could also see the lights of another vessel behind us to port. This vessel was on the VHF trying to contact a commercial vessel about course and speed to avoid collision courses. I had a chat with them as well - they are 67 feet long and sailing to St. Lucia, though not part of the ARC. A little later the commercial vessel also appeared over the horizon and suddenly we could see three other boats - a bit like sailing on the Solent on an August bank holiday.
 
We discovered some worrying wear on the flexible gas hose to the cooker. This had worn away about half of the thickness of the rubber at one point. Changing this at sea would need a very calm day as the cooker has to be lifted out and replaced - difficult enough in harbour. To tide us over we have re-routed the hose so that it doesen't chafe at the same point, we lock the gimbaling so it doesn't rock back and forth all day long when not in use and the main valve is closed after use.
 
The night watches went well, though there were a lot of squalls around from dusk until just after sun rise - though only a few actually passed over us. We have the fishing gear out at the moment hoping for a nice fish for dinner. Today's picture - baking bread.