Plymouth - Dartmouth. Reunion with the Caribbean

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 5 Jul 2007 18:36
Date: 05-07-07     Time: 18:00 UTC      Position: 50:20.96N  003:34.37W   Name: Dartmouth 

Click here for English version;

Jan og David spanderte en meget god middag på oss i går kveld i Plymouth. De ble vi kjent med i Karibia - de seilte også ARC. David var vi på seilekurs med i Southampton våren før vi reiste, og vi traff hverandre igjen på Lanzarote. De har forlatt Karibia for orkan-sesongen med båten i opplag på Jomfruøyene. Det var veldig kjekt å treffe dem igjen og utveksle historier om vår ferd tilbake over Atlanterhavet, og deres opplevelser med å få båten i opplag. Jeg glemte å ta bilde av dem da de var ombord i Nano, og tok heller ikke kameraet til restauranten, så dagens bilde er fra tiden på Martinique.
 
For å ha tidevannstrømmen med oss på turen i dag, drog vi fra Plymouth klokken åtte for å sikre runding av Start Point i god tid før strømmen snur. Det er deilig å ha medstrøm, og med en fin vind fra syd-vest i tillegg ble turen unnagjort før lunsj. Mens vi var ute kom det en kulingvarsel for vårt område - vinden skulle øke til sterk kuling om 3-6 timer. Vi var heldigvis i havn før dette skjedde. Det regnet hele turen som ødela det som ellers hadde vært en fin seilas i flott kystlandskap. Vi hadde bestemt oss for å ankre siden det er så dyrt å bruke gjesteplasser her i England, men ankringsplassen var litt trang og med kraftig vind opp elva, og kraftig strøm i motsatt retning, ble det livlig ombord. Båten seilte i store sirkler på ankerkjettingen - først ble vi snudd av strømmen, så av vinden, så av strømmen igjen. Dette var såpass ubehagelig at vi valgte å gå inn til en gjestebrygge der vi ville iallfall ha landstrøm for å tørke ut seiletøyet vårt. I skrivende stund har vi ikke vært i land - det frister ikke i dette regnværet. Autopiloten fungerte upåklagelig i dag etter inspeksjonen i går. 
 
David og Jan - nei dette bildet er ikke tatt i Plymouth.
David and Jan - no the picture was not taken in Plymouth.

English version

Jan and David treated us to a very nice dinner at one of Plymouth's better restaurants yesterday evening. They also kindly drove us to the supermarket én-route. We met David on a sailing course in Southampton in the spring before we left for this journey and met up with them for the first time in Lanzarote. We were both part of the ARC and met up frequently in the Caribbean. They have left their boat in a hurricane-safe cradle in the Virgin Islands for the season, returning in November. We had champagne onboard Nano before heading out to town. It was really great to get together and exchange stories of our crossing and their experiences with getting the boat onto land for the summer - plus all the good times we had in the Caribbean. As I forgot to take a picture in the boat, and forgot again to take the camera to the restaurant, the picture presented is not representative of the awful English "summer", but was taken in Martinique.
 
We made an early start from Plymouth in order to have favourable current with us. Combined with a fresh south-westerly breeze we romped along. About half way to Dartmouth the coastguard issued a gale warning for our area - gale force eight soon. So any thoughts of going further than Dartmouth got put away and we sailed in the steady rain into harbour here. The coast and countryside is very pretty - but the rain really does make things miserable. There is room to anchor here on the River Dart - which we did. However the strong wind combined with strong current caused the boat to sail round in circles round her anchor chain - not nice in a relatively confined area. We quickly abandoned this idea and went to lay on a floating pontoon for visitors. The rain continued all afternoon and we haven't left the warmth of the boat as yet. At least the autopilot functioned perfectly after its health-check yesterday.