Póvoa - Nazaré

Nano's blog.
Nigel Anderson
Tue 19 Sep 2006 16:58
Date: 19-09-06     Time: 16:00 UTC      Position: 39:35.03N  009:04.52W   Name: Nazaré 

Click here for English version;

Det tok nesten nøyaktig 24 timer å seile de (i rett linje) 110 sjømil fra Póvoa til Nazare. Bortsett fra de første femten minutter ut av Póvoa, og inn i havnen her i Nazaré seilte vi hele veien med vind fra vest, så nordvest, nord og til slutt nord-øst. Farten var ikke noe å skryte av - vi var nede i 2,5 knop i et par timer midt på natta, men vi hadde ikke lyst å gå for motor pga. alle fiskeredskapene i sjøen, samt at jeg tror jeg har noe rundt propellakslingen. Disse fiskeredskapene er vanskelig nok å få øye på midt på dagen, men under nattseilas - som også var noe tåkete til tider - har man ikke mulighet å se disse, og da er det tryggest ikke å ha motoren i gang ellers kan man fort tvinne tau rundt propellerakslingen. Selve turen gikk bra - litt lite vind, litt mye tåke, men ellers en grei nok natt selv om det var litt kjølig og ganske så rått på dekk. Vi kom inn til Nazaré kl 12 og ble møtt av den litt eksentriske engelskmannen Mike som tror han er havnesjef. Det er litt uklart hvilken rolle han har, men han og sin kone Sally styrer iallfall gjesteplassene og er meget hjelpsomme med registrering av båten, kart over byen, bussruter osv. Etter at man har registrert seg med dem må man opp til mennene med pistolene som er en slags politi med ansvar for å skrive ned masse unyttige detaljer på enda et ark papir og har antageligvis rett til å skyte dersom man oppgir feil antall hestekrefter på motoren eller angir at båtens farge er "white" istedenfor "cream". Disse to karene bladde febrilsk gjennom store permer - antageligvis lister over stjålne pass - før de slo seg til ro med at vi ikke var kriminelle fra den russiske mafia. At de ikke kunne taste inn detaljene i PC-en sin for å kontrollere om passene var stjålne må vel ligge i at de ligger til en annen fagforening å bruke datamaskiner.
 
Ifølge værmeldingen skal det komme inn et kraftig uvær (stormvarsel) i løpet av 48 timer, så vi er litt spent på dette. Vi blir her iallfall noen dager inntil værsituasjonen avklarer seg. Dagens bilde er av klippene ved Nazaré.
 

English version

The run from Póvoa to Nazaré took almost exactly 24 hours to cover the 110 nautical miles (shortest possible route). Apart from in and out of the harbours, plus the first 15 minutes of the trip, we have sailed all the way and not even used the motor for charging the batteries. We have a towed generator which has done a great job of keeping us in juice all night - including a fair bit of radar use. The wind was somewhat variable, starting in the west and slowly veering round to north east as the night went on. No great speed - just over 4 knots on average, but this included a couple of hours when we were only doing 2.5 in the middle of the night. We didn't want to motor - partly because I think we have something caught on the propeller, but mostly because the sea is full of little floats with flags on marking fishing pots or nets. These are hard enough to spot in the day time, but at night they can not be seen at all -especially in the fog. At least when sailing they usually just clunk along the side of the boat without getting rope entangled in the propeller. The trip itself went well, a little too little wind, and too much fog, but otherwise a fine night with at times a star filled sky and trail of phosphorescence in the boat's wake. It was a little chilly and damp at night though, the boat covered with condensation.  We came to Nazaré at twelve and were met by the rather eccentric "Harbour master" Mike. He and his wife Sally who seem to run the guest harbour facilities, though all the boat's particulars have to be registered with them, then it is up to the office of the men with the pistols to register the same details once again. These are some kind of police or immigration control with responsibility for writing down lots of meaningless details about the boat and crew. I presume they have a licence to kill if one should erroneously decalre a few horsepower to little, or say that the colour of the hull is white instead of cream. These two officials then spent some time flicking through big folders, presumably listing stolen or fake passports, before seeming to accept that we were not Russian mafia. I can't understand why they couldn't type the passport details into a PC to check if they were false or stolen, but perhaps operating a PC belongs to the job description of a different trade union. Sally however was a mine of help and information, having a map, bus timetables and lots of recommendations for eating out etc.
 
According to the weather forecast we will be getting the remnants of tropical storm Gordon over us within 48 hours, so we will be staying put until the weather picture becomes clearer.
 
Today's picture is of the cliffs here at Nazaré.