Fort de France

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 23 Feb 2007 23:25
Date: 23-02-07     Time: 22:00 UTC      Position: 14:36.01N  061:04.16W   Name: Fort de France, Martinique 

Click here for English version;

Det har vært en fin og varm dag her i fort de France i dag - uten en eneste byge. Det ligger flere båter her som vi kjenner - "Anna" med en motor som fungerer igjen, "Hvorfor Ikke" fra Arendal, "Helmax" fra Ålesund og "Irie" fra Plymouth. Vi dro jolla opp på dekk i går kveld - delvis som sikkerhetstiltak, men også fordi den har vær i sjøen i fjorten dager eller så og bunnen var blitt ganske så grønn og ekkel. Det var litt av en jobb å skrubbe dette laget av - og deretter gå over med Jif for å få litt av originalfargen tilbake. Vi sjøsatte jolla etter dette og dro i land for å handle en liten paraplydregg til jolla og finne ut av en leiebil. Båtbutikken deler lokaler med en klesbutikk som selger franske designerklær av merke "Saint James" og andre. Det ble med andre ord en forholdsvis dyr dregg vi fikk, men Rønnaugs nye shorts og bluse er veldig fine!
 
Leiebilkontorene var stengte for lunsj - den ene for en time, den andre for tre timer! Vi dro like så godt inn på et sted for en fersk baguette. Vi var ikke helt fornøyd med Budget bilutleie så valgte å vente til Europcar åpnet senere på dagen. Vi hadde sett en reklame der det sto at de kunne tilby to dager for samme pris som én dag. Da de endelig åpnet var det ingen av de to ansatte som kunne snakke engelsk, og de hadde heller aldri hørt om dette 2-for-1-tilbudet. Etter en telefonsamtale med hovedkontoret, litt prøving og feiling rent språklig sett og skriving på papir tror jeg at vi har fått bestilt en leiebil til i morgen tidlig for to dager. Vi får se i morgen om dette stemmer.
 
Fortsatt på sporet av å løfte båten for å få på bunnstoff, tok jeg jolla rundt til en marina her med heisekran. Kontordama kunne bare litt engelsk, men jeg tror at prisen kom på litt over 500 euro for å være på land i tre dager. "Helmax" hadde prislista fra Rodney Bay (St. Lucia) som ser ut til å være atskillig billigere samt at arbeidskraft der også er billigere. Vi vil spare ca. kr2000 ved å reise ned til St. Lucia igjen i forhold til å gjøre jobben her, noe jeg tror at vi gjør siden det ikke er lenger enn en dagseilas dit. Dagens bilde - meg i jolla med Nano og Fort de France i bakgrunnen.
 
 
Fort de France.
 

English version

It has been a fine, warm and sunny day here in Fort de France without a single rain shower. There are three Norwegian boats we know here, plus "Irie" from Plymouth. We put the dinghy on deck last night - partly for security but also because it has been in the water for two weeks now and was getting very green and disgusting underneath. It was quite a job to rub this off - there is no anti-fouling on the dinghy so it doesn't take long before it is the home for all sorts of barnacles and green growths. After a good clean of the dinghy we put her back on the water and went ashore. We wanted to by a small anchor to use with the dinghy when mooring to prevent it running onto the pier with the waves or wind. The chandlers shared the same shop as a clothes shop with fine French clothes from Saint James and other known fashion houses. Needless to say the anchor turned out to be dearer than expected, though the new outfit does look very good.
 
The car rental offices - conveniently next door to each other - were both closed for lunch - one for just one hour but the other for three. Round the corner we found a little bakery which supplied us with a baguette and a seat. We weren't quite happy with Budget rent-a-car and we had seen an advert for Europcar saying that they did two day's hire for the price of one - so we did other things until they came back to the office. Surprisingly neither of the two employees could speak any English and had not heard of the 2-for-1 deal we showed them in the tourist guide. After phoning head office and some internal discussion we managed to get it on a piece of paper that we would pick up the car tomorrow, return it on Monday morning for the price of one day's rental + two day's insurance. I hope it all works out. It is though hard to believe that a car hire company will not have anyone who can speak English in their office in a place where surely tourists abound.
 
Still on the track of a haul out to put on more anti-fouling, I took the dinghy round to the marina to enquire about the costs. She quoted me just over 500 euros - though again the language barrier may have clouded things. "Helmax" had the brochure from Rodney Bay Marina which seems to be much cheaper - just under 300 euros. The labour charges there are also very low by comparison and I will not hesitate to get someone else to do the cleaning of the bottom and painting on the new anti-fouling at those prices. So it looks like we will return to Rodney Bay early next week. It is only a day's sail to get there so it is no big deal really. Today's picture is of me in the dinghy with Nano and Fort de France in the background.