Nattseilas til Shetland, del 1 / Night sail to Shetland part 1.

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 19 May 2006 10:04
Date: 18-05-06   Time: 18:30 UTC      Position: N60.09.2  W001.08.5   Name: Lerwick

Click here for English version;

Vi så værmeldingen på NRK, og lasted ned forskjellige værprognoser, samt søkt litt på DNMI sin nye internet-tjeneste som en hyggelig dame i en annen seilbåt tipset oss om. Båtfolk bør sjekke denne siden - men helst med raskere forbindelse enn mobiltelefon. Se http::\openmetoc.met.no. Været så ut til å være gunstig - kanskje litt lite vind i starten - hvis vi dro umiddlebart. Hvis vi drøyde starten til dagen etter (torsdag), var det sjanser for at vi ville møte mer ugunstig vindretninger mot slutten av turen. Dersom vi skulle vente enda en dag eller to ville nye lavtrykk komme inn med sterke vinder fra syd-vest eller vest - ikke noe for oss iallfall. Så vi raskt ble ferdig med forberedelsene til en lang seilas, og kastet loss i Strusshamn noen minutter over ti lokal tid. Det var ikke et vindpust, så vi gikk for motor de to timene det tar å komme gjennom skjærgarden utenfor Bergen, og ute på åpen hav. Vi passerte de sise holmene ved midnatt, og neste punkt på kartet er runding av en øy ved innløpet til Lerwick-sund, som ifølge GPS'en er 178 sjømil unnå. I skrivende stund (01:00 lokal tid) er det fortsatt vindstille, svak sjø men litt rulling.
 
En viktig del av mine personlige forberedelser til en slik tur er å forsikre meg om at jeg ikke fryser - noe som vil føre til sjøsyke. Jeg hadde pakket meg inn i ullundertøy, sjorte, genser, fleece og tykk flytedrakt, men begynte å koke over etter kort tid, og måtte pelle av et par lag for å unngå å svette av meg flere kilo. Under dekk er båten varm - når vi går for motor bruker vi noe av spillvarmen fra motoren til å varme opp kahytten - på samme måte som varmeapparatet i en bil. Dermed er det 20C under dekk, selv med luka på vid gap. Det blir en rutine å stikke opp på dekk hver femte minutt, sjekke for båter osv, og ned i kahytten igjen for å skrive blog'en.
 
Natten og dagen gikk. Det ble en del vind og bølger etterhvert - ikke spesielt behagelig. Tiden går til å sove og holde utkikk.
 
Det var en nydelig soloppgang, og det virket som om havsulene fulgte oss helt fra Norge.
 
Vi kom til Lerwick idag tidlig, litt under 36 timer, vi er slitne men lettet. Brukbart vær. Vi skal sove litt og være turister resten av dagen.
 
This blog entry is the first one I have written which is bought to you courtesy of the Iridium sattelite phone network. An important test for the system which will be our communication to the outside world on the long trip across the atlantic this autumn.
 
Having downloaded the weather pictures after dinner on the seventeenth, we decided that we were in fact ready to go. The forecast indicated light winds for a favourable direction, but with more westerly winds moving inn to the Shetlands after about 36 hours. After that there was a likelyhod of strong winds or gales, so rather than waiting until the morning to set off, we quickly did our final preparations, and moroted off through the islands into the "night". It is still reasonably dark for a few hours at this time of year, and spotting the exact course through a narrow sound was not that easy. Fortunately, I have installed a powerful spotlight which helped us pick up a unlit stake marking our way. About midnight we were past the final skerries and had plotted the autopilot in to the next waypoint - at the entrance to the sound at Lerwick, 178 miles away. We are currently (I write this bit at about 00:30 local time) motoring with no wind at all, and a slight old wave pattern.
 
Part of my preparations is to avoid the horror of getting cold, which usually entails getting seasick as a result. So I had packed myself into my skiing thermals, shirt, pullover, fleece and padded survival suit. Needles to say I was soon badly overheated and had to peel off several layers. Below deck the boat is cozy and warm, even with the hatch open. When we run the motor the waste heat drives a 5kw heater which keeps the boat at 20C with the hatches open.
 
.Thi night and day went by - the wind picked up and the sea became rather lumpy - not very nice. Time went to sleeping and watchkeeping. The sea birds seemed to follow us all the way from Norway, swooping effortlessly back and forth just inches from the surface of the sea. The sunrise was beautifull.
 
We came to Lerwick this morning - just under 36 hours, sailing almost all the way, just an hour down the sound into the harbour. Here we met a guy who I know from Norway - we may do some sightseeing together with them.