Shapinsay - Wick

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 29 May 2006 18:01
Date: 29-05-06     Time: 18:00 UTC      Position: N58.26.43  W003.05.12   Name: Wick

Click here for English version;

Turen fra Balfour gikk i frisk bris til liten kuling fra nord-vest. Vi startet i nokså flatt hav siden vi var i le for Orkney-øyene. Det begynte som en meget behagelig seias i solskinn, selv om lufttemperaturen var godt under ti grader. Da vi skulle krysse det åpne havstykket mellom Orkney og nordspissen av Skotland (Pentland Firth), kom vi bort i den fryktede kombinasjonen av sterk vind over en sterk strøm, der disse går i hver sin retning. Havet gikk fra små bølger på rundt halvmeteren, til et kaos av korte bølger rundt 2,5m fra forskjelige retninger. Dette er det mest opprørte havet jeg har opplevd, og jeg var glad da vi kom gjennom det verste partiet etter en halv time. Etterpå var det igjen en nydelig seilas i sterk vind, men bare små bølger. Vi kom til Wick litt før kl 15, etter 7 timer på sjøen, og syntes at innsatsen var verdt en ankerdram. Her er det ikke noen gjestehavn, men vi førtøyde utenfor en motor-seiler som igjen lå utenfor et restaureringsobjekt av en gammen fiskebåt.
 
En tur rundt byen for å handle litt brød og annen mat, og vips - vi har sett alt som er å se i Wick. Dagens store utfordring var å komme ned bryggekanten - tidevannet hadde gått ned en meter mens vi var ute, og vi måtte lage en provisorisk tav-stige for å komme ned. Dermed blir det neppe tur ut ikveld, vi satser på tidlig kveld for å komme tidlig avgårde imorgen - som er en lang etappe på over 70 sjomil.
 
The run from Balfour was mostly in a fresh to strong breeze from the north west - a fine direction for us. We started in flat conditions as the Orkney islands were between us and the wind. As we crossed the outer reaches of the Pentland Firth, we met the feared combination of wind over current - a northerly strong breeze and a north going current. For half an hour the sea was an inferno of short steep waves from different directions, meeting and crashing together, throwing spray high into the air. This part of the day was not much fun, and I had to hand steer as the autopilot was not doing a good job. Fortunately it only lasted half an hour, and we were soom out into almost flat sea again, enjoying a fast run towards Wick. We arrived just before 3, making the run just under 7 hours. We rewarded ourselves for the effort with an anchor-dram. Wick harbour has no facilities for visiting boats, and we made our home for the night tied up outside a motor sailer who again was tied up outside an old fishing boat. We "did" Wick in under the hour, picking up bread and some pork pies for lunch tomorrow on the way. Getting up and down the harbour wall is a nightmare, so we will not venture out again - I can see no reason to do so either as Wick seems a pretty uninspiring place.