Lerwick

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 21 May 2006 23:53
Date: 21-05-06     Time: 22:30 UTC      Position: As yesterday   Name: Lerwick 

Click here for English version;

På lørdag leide vi bil sammen med Reidar, Kjell og Tommy fra "Vitoria". Jeg fikk kjøre mens Kjell pratet og bestemte hvor vi skulle gå. Turen begynte med å kjøre mot Sumburgh, som er den sydligste spissen av hovedøya i Shetland - Mainland. Her er det store hekkekolonier av diverse sjøfugler, hovedsakelige Lundefugl og Krykkje, en del toppskarv og andre fugler som vi ikke var kjent med. Underveis stoppet vi like ved hovedflyplassen, der Kjell tilfeldigvis traff en av sine mange bekjente her på øya - en kar som het Ian Best, og hadde gått på skolen i Jondal på båtbyggerlinja, og pratet norsk med hardangerdialekt. Har var mannskap ombord ferje som går mellom Mainland og Fair Isle.
 
Vi gikk opp til fyret og så ut mot vårt neste reisemål - Fail Isle. Fyret er nå helautomatisert, men det så ut som de holdte på å restaurere de gamle fyrvokterboligene og kompressorrommet med hensyn på overnattingsgjester.
 
Deretter ble det en tur til Scalloway for lunsj på pub, og et besøk på byens museum. Her var det mye fra Shetlandsbussens til under krigen. De andre måtte tilbake til Lerwick for å ta imot en man som skulle hjelpe med reparasjon av radioantennen til båten til Reidar. Vi tok da bilen etterpå på en rundtur på den nordlige delen av Mainland, og fikk oppleve den varierte naturen fra kjyst til fjell.
 
Etterpå ble det middag på en indisk restaurant med kjempegod mat, sammen men mannskapet fra Vitoria.
 
Søndag søv vi lenge, og skrev en jobbliste over dagens gjøremål. Merkelig nok gikk hele dagen, uten at vi fikk gjort noe på listen, utenom å hjelpe den danske båten med et elektrisk problem. Det ser ikke ut som at vi løste problemet heller, så imorgen må han kjøpe seg en batterilader fra en bilbutikk for å ordne lading av batteriene sine.
 
Etter en kraftig byge eller to midt på natten var dagen alldeles strålende, med sol fra blå himmel, men en sterk og kald vind.
 
Vi gikk i kirken sammen med Kjell - og var med på kirkekaffen etterpå. Senere på ettermiddag var vi på klubbhuset til seilforeningen som hadde åpendag. Her var det litt jazz, og mange forskjellige folk. Vi kom i prat med en gjeng svensker som viste seg å være mannskapet ombord i et kystvaktskip, KBV181. Vi ble invittert ombord, og fikk full omvisning fra motortommet til broen av den hyggelige kapteinen Ulf. Etterpå drog vi på kinarestaurang sammen med dem for enda en bedre middag. Deretter tilbake til Vitoria der noen av svenskene var innom for en kveld med litt whisky og mye hyggelig prat.
 
Bildene: Stabling av torv; Sandstranda midt i byen, og middag med svenskene fra KBV181.
 
(Pictures: Peat neatly stacked for drying, Sandy beach in the centre of town; Dinner with the Swedish crew of KBV181.
 
Saturday was a fair day where we hired a car together with the crew from "Vitoria" and drove round the island which the locals have rather imaginatively called "Mainland". We drofe down to the southern tip - Sumburgh where the main airport is, also a small harbour for the ferry to Fair Isle. Stopping at the ferry, Kjell spotted one of his many friends here, a scot by the name of Ian Best, who had studied boat building in Norway, and still spoke very good Norwegian. He was one of the crew on the ferry to Fair Isle.
 
A little cold after standing on the pier, we took morning coffee and scones at the local hotel, then walked up to the lighthouse which is up on some cliffs where lots of birds roost. Particularly the puffins are charming. The lighthouse is all automated now, but it seemed that the accomodation for the lighthouse keepers was being refurbished with a vies to renting it out as holiday accomodation.
 
After this we drove to Scalloway for lunch at a pub, then visited the museum - much of which was devoted to the activities of the Shetland convoies which feried covert operations to Norway during WW2, taking refugees back to Shetland with them. Many brave Shetlanders and Norwegians gave their lives in their contribution to winning the war. The other three guys had to get back to their boat, so we had a little drive on our own further north on Mainland. Afterwards we had a super indian dinner with the guys from Vitoria.
 
On sunday we went to the Church of Scotland with Kjell, and med som nice locals over a cup of coffee afterwards. We had a list of jobs to do, but didn't get anything done at all! It was a lovely day with blue skies, but a cold wind kept the pullovers and jackets in place.
 
The local seiler club had a open day, so we went along. We med a bunch of Swedes who were the captain and crew of a Swedish coast guard vessel. We were invited on board and were shown round their ship from the engine rooms to the bridge - fascinating. A great bunch og guys (11 guys + 1 girl), we had dinner with them at a Chinese restaurant before returning to Vitoria for whisky and chatting..