Rodney Bay, St. Lucia - Round trip of the Island

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 29 Jan 2007 23:59
Date: 29-01-07     Time: 23:59 UTC      Position: 14:04.57N  060:56.94W   Name: Rodney Bay, St. Lucia 

Click here for English version;

Vi leide en bil i dag for å se litt mer av øya og spesielt vulkanaktivitetene nær byen Soufriere. Veiene her på St. Lucia er av heller dårlig kvalitet og selv korte avstander tar lang tid å forsere. Vi stoppet først ved en liten foss som har blitt til et turiststed - men det var ikke flere der enn oss og et engelsk par til. Veien opp dit var dårlig og det var på hengende hår at vi ikke kjørte oss fast. Vi gikk de siste hundre meter gjennom regnskogen. Her kunne man igjen dusje under fossen eller svømme i dammen (se dagens øverste bilde). Vi kjørte gjennom variert landskap og små fiskelandsbyer på vei til Soufrier. Vi fikk ikke noe spesielt godt inntrykk av dette stedet - litt mange masete folk som skulle tjene penger på turistene, men vi valgte et lite sted for lunsj og fikk god mat til en rimelig pris. Hoved- attraksjon i Soufriere (som betyr svovel på fransk) er et område der damp og svovel siver opp gjennom bakken i et månelandskap. Her fikk vi litt informasjon om landets geologi, vulkaner, og området med sine varme og svovelrike - dermed stinkende - kilder. Se dagens nederste bilde. Etterpå var vi innom en gammel plantasjen som nå var blitt gjestehus men fortsatt driver litt landbruk - dog uten slaver nå. Fordi veiene på vestsiden av øya var så dårlige valgte vi å kjøre ned til flyplassen på sydspissen og ta dermed veiene på øst-siden tilbake. Det ble litt mye kjøring egentlig spesielt siden det gikk tregt ut av Castries. Nå blir det lett middag og velfortjent øl til sjåføren.
 
Kjøling av føttene ved fossen.
Cooling the feet at the waterfall.
 
Skyer av damp og svovel (H2S) stiger opp fra bakken.
Clouds of steam and sulphur (H2S) rise out of the ground.

English version

We hired a car for the day today in order to get around the island and see some of the sights - in particular the volcanic activities at Soufriere. Our first stop was up a few miles of very bad side road up to a waterfall. We ground to a halt on the loose surface at roughly the place to park and walked the last hundred metres or so through the rainforest to the waterfall where there was also a very simple café where the choice of refreshments was beer or water. For a small fee one can look at the falls and even baths in the pool at the bottom or shower under the fall (see today's upper picture). We drove through beautiful and varied landscape and a couple of small fishing villages to the village of Soufriere, which means sulphur in French. Here the main attraction in the volcanic activity in the form of boiling springs rich in hydrogen sulphide - the place stinks of rotten eggs! An information centre with guide gives a good background of the islands geology and volcanic history. Then another guide took us down to the edge of the area where the boiling water and sulphur bubbles its way through the rocks. See today's lower picture. Afterwards we stopped at an old plantation which now is a guest house but still has some farming activity. The remnants of a water wheel and sugar crushing mill could be seen, though some information about the process would have made the visit more interesting. As the roads on the west side were so winding and slow we decided to do a complete circuit of the island by driving to the southern point where the airport is then up the east side. This made a long drive, made worse by the rush traffic out of Castries. Now we are making an light dinner and the driver is getting a well deserved beer!