Atlantic day 18&19

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 14 Dec 2006 12:16
Date: 14-12-06   Time: 12:00 UTC   Position: 15:54.36N 056:49.66W  Name: Atlantic
Distance from start: 2404           Distance to finish: 262     Effective average speed last 24h: 5.5 kn (132 nm)    

Click here for English version;

På ettermiddagen i går fikk vi igjen øye på hvaler. Disse var uinteressert i oss og holdte kurs i motsatt retning som oss, og gled forbi på 100 meters hold. Flott å se, og egentlig var vi glad for at de ikke var nærgående. For en stund siden fikk vi melding om en båt som heter "Sirena" som hadde utløst sin nødpeilesender. Denne båten kjenner vi fra Madeira - det var et dansk ektepar som kjente så vidt vårt danske mannskap Ole og Inger Lise og vi ble litt kjent med dem. De seilte  i lag med oss og Dream Catcher fra Madeira til Grasiosa og vi så dem igjen på Lanzarote. Kona hadde mønstret av på Gran Canaria og en familievenn hadde blitt med som mannskap for overfarten, men de var ikke en del av ARC, men drog omtrent samtidig. Vi fikk aldri høre noe mer om båten fra ARC, men Inger Lise og Ole hadde fått hele historien gjennom den danske langturseilers forening. Sirena hadde truffet en hval som hadde brukket av roret. I dette tilfellet var det gjort såpass omfattende skader til området rundt rorgjennomføringen at båten tok inn større mengder vann en lensepumpene kunne klare og mannskapet måtte til slutt ta til redningsflåten og forlate skuta før hun gikk ned. I mellomtiden hadde de etablert kontakt med redningssentralen og en annen båt som var 50 mil unna ble dirigert til stedet. Allikevel var de i redningsflåten i tolv timer før den andre båten kom til området og greide å finne dem. Nå er de på vei til Martinique. Dermed har ikke vi lyst å ha selskap av hvaler noe mer, og vi vil utøve aktiv press mot IWC (International Whaling Commision) til å sette i gang men hvalfangst i dette området!
 
Ellers hadde vi en rolig dag i går men en madras-karri av svinekjøtt til middag - det siste av frossenmaten. Vi tok en skikkelig avriming av kjøleskap og fant en vakuum-pakket stek helt innerst - og fortsatt like god med en salgsdato i midten av januar!
 
Natta kom med en rekke squalls og varierende vind forhold. Vi hadde seilt litt sakte og i litt feil retning mesteparten av dagen, og vi valgte å kjøre motoren i fem timer midt på natta for å ha litt fremdrift i riktig retning. Rundt fem tiden hadde vinden kommet tilbake og vi seilte igjen - tidvis fort og rett mot mål, men etter hvert dreide vinden og vi hadde kurs 45 grader fra målet. Heldigvis økte vinden på slik at vi kunne seile bra med kun storseilet - og med retning rett mot St. Lucia og fart på 5 knop - perfekt!
 
Time gets used on refreshing how to plot radar information.
Tiden går til oppfrisking av hvordan man plotter informasjon fra radaren.

English version

We had another sighting of whales yesterday afternoon. They were however uninterested in us and continued on their way in the opposite direction, passing us at about 100m off the port side. A nice sight, but we were really rather pleased that they didn't come too near. A while ago we received an E-mail from ARC that an yacht called "Sirena" had set off their EPIRB (emergency satellite transponder), though no further details were forthcoming. Sirena is a Danish boat with whom we sailed from Madeira to Grasiosa. The husband and wife team knew our Danish friends Ole and Inger Lise who were with us at the time on Madeira. The wife had flown back home, but the husband had the company of a family friend for the Atlantic crossing - though they were not part of the ARC. We were informed by Ole and Inger Lise that the boat had collided with a whale which had broken off the rudder. Usually this means that some kind of emergency steering has to be rigged - the toilet door perhaps. In this case the hull round the rudder shaft was also damaged and the ingress of water was greater than the bilge pumps could cope with. They managed to contact the coast guard to advise of their need of rescue, and another boat who was 50 miles away was sent to their rescue. However "Sirena" sank and the crew took to the life raft where they floated around for twelve hours before their rescuers made the 50 miles to them and finally found them. They are now on their way to Martinique. Thus we don't want close contact with whales any more, and will be contacting the IWC (International Whaling Commision) on arrival and urging an immediate free-for-all whaling area to be established here for the Norwegians and Japanese!
 
Otherwise we had a hot but quiet day, rounded off eith a Madras-curry of pork - the last of the frozen food. We defrosted the fridge propperly now that the frozen food is all gone, and found a vacuum packed pre-cooked roast in a quiet corner of the fridge - good until the middle of January! So no need for tinned dinner on this crossing.
 
The night came with a long series of squalls and variable wind conditions. After making poor progress in a not too good direction for some hours we motored from about midnight until five through lots of squalls and areas of no wind. After these had died away we could put up sail again with good speed and course to St. Lucia. The wind veered as it always does and again we were heading 45 degrees off course. Fortunately the wind picked up in strength and we could just sail with the mainsail - and point straight to St. Lucia!