Bermuda - Azores. Day 5

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 25 May 2007 16:07
Date: 25-05-07   Time: 15:00 UTC   Position: 30:40.96N 052:06.35W 

Distance last 24h: 126     Distance from Bermuda: 651      Distance to Flores: 1150
Wind speed & direction: NE 19         Current COG, SOG: 093, 6,0   Waves: 2m    Barometer: 1021

Click here for English version;

Sjeldent har det vært så deilig å ha 19 knops motvind. Sett i forhold til de tolv timene i går med 26-28 knops motvind, med tilhørende rotete sjø og regn så er dette reine drømmeseilas! Nå har vi vært ute i over 5 døgn og vinden har holdt seg stabilt mellom nord-øst og nord hele tiden. Vi seiler fortsatt litt syd for rett øst - som er omtrent så skarpt mot vinden båtene og mannskapene tåler. I går hadde vi hele to lasteskip på radaren - som bringe totalen til fire på turen. Deilig å ha AIS og få dem inn på mottageren på lang avstand - og kan bedømme kollisjonsfaren mens de ennå er åtte sjømil unna. Den ene svarte ikke på våre anrop på VHF, men den andre slo av en hyggelig prat - mest for å fortelle oss at vi var usynlig på hans radar til tross for at vi ikke var mer enn fire sjømil fra ham.
 
Etter at vinden løyet sent på ettermiddagen ble livet ombord straks mer behagelig. Vi åpnet en boks "Coq-au-Vin" som vi kjøpte på St. Martin sammen med en boks grønnkål som vi har drasset med oss fra Gran Canaria. Sjeldent har boksmat smakt så godt.
 
Seven forteller at alt er vel ombord til tross for litt lite søvn pga. den urolige sjøen. Ombord Anna er alt vått - båten lekker 40-50 liter i døgnet rundt det ene røstjernet som gjør at det blir ganske fuktig under dekk. Slepegeneratoren har også sluttet å virke - sannsynligvis regulatoren, og autopiloten som Morten og jeg fikk til å fungere på Bermuda har også takket for seg igjen. Begge båter ligger ca. én sjømil fra oss, Seven rett bak, Anna på vår styrbord side.
 
 

English version

We still have fresh headwinds - though today's 19 knots seems like a light breeze in comparison to the twelve hours of 26-28 knots we had yesterday, particularly with a rather lumpy sea. We have been at sea for five days now, and have only had the wind from the north-eastern quadrant - which as we really want to go north east is more than a little unfortunate. We are still sailing a few degrees south of due east as that is about as close to the wind as the boats and crews can manage. In addition to the strong winds yesterday we also had the company of two commercial ships passing us in the other direction. The AIS radar is a great piece of kit for picking up these ships and instantly giving their course and speed - and hence their likely closest passing distance. That brings the total of other ships seen to four so far.
 
After the wind began to die down yesterday afternoon life on board soon became more pleasant. We opened a tin of "Coq-au-Vin" which we bought on St. Martin, together with green cabbage from Gran Canaries this made a truly delicious hot meal to cheer us up. We had otherwise not eaten much at all yesterday.
 
Seven reports that all is well on board, though Anna leaks a bit of water through a deck fitting - 40-50 litres a day, so things are a bit wet under deck. His towed generator has also packed up as has the autopilot we worked so hard on in Bermuda. Both boats are about a mile away - Seven behind us and Anna on our starboard beam.