Le Marin, Martinique

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 12 Feb 2007 21:25
Date: 12-02-07     Time: 22:00 UTC      Position: 14:27.93N  060:52.19W   Name: Le Marin, Martinique 

Click here for English version;

På vei over Atlanteren knakk vi vår spinnakerbom og det første (nesten) vi gjorde da vi ankom St. Lucia var å finne ut hvem i Karibia er importør for det merket av riggutstyr (Z-spars), og ta kontakt med dem for å få bestilt en ny bom. Firmaet holder til her i Le Marin, og de antydet 4 ukers leveringstid - som var da snart for 8 uker siden. Dagens gjøremål var å hente den nye bommen. Men - den kom ikke med siste leveranse til butikken, så nå må vi se om vi kan klare oss med neste størrelse opp ved hjelp av overgangsstykker fra de eksisterende endene til den nye tuben. Da blir det en ny tur inn på land i morgen.
 
Siden dagen var avsatt til praktiske gjøremål har vi også kvittet oss med det gamle ankeret vår - vi kjøpte en 25kg "Delta" fra Dream Catcher da vi kom til Karibia til erstatning for vår 15kg CQR-kopi som vi aldri har blitt fortrolig med. Det er et hjørne av en butikk her som er tilsidesatt brukt utstyr. Det fungerer slik at man leverer inn det man vil selge og blir enig om en pris. Butikken legger på 30%. Hvis varen selges kan man komme tilbake for å hente pengene. Siden vi ikke skal tilbake denne veien i overskuelig fremtid gjorde vi en deal der vi fikk 100 euro i kontanter og butikken kunne så gjøre hva de vil med ankeret. Vi kunne kanskje fått 180 hvis vi hadde fulgt butikkens system - men en fugl i handen er verdt mer enn ti på taket! Det er så deilig å slippe å ha ankeret ombord - tungt og uhåndterlig og den opptok mye verdifull plass.
 
Enda en lettelse i dag var å finne europeisk bunnstoff i butikken. Den typen vi bruker heter VC-17 og man kan ikke bytte til en annen type bunnstoff så lett, og heller ikke tilbake til VC-17 uten å fjerne andre typer bunnstoff. Vi er fremdeles i tvil om vi vil løfte båten ut av vannet før hjemturen for å stoffe igjen. Jeg klarer å holde groingen i sjakk ved å børste av det begynnende laget men en grov svamp, samt ta ru med en skrape. Nå er jeg iallfall rustet til jobben dersom vi bestemmer oss for å stoffe på nytt.
 
Jeg må be om tilgivelse for ikke å legge ved et bilde i dag - ikke tok vi noen bilder og ikke fungerer mobiltelefonene med GPRS her heller!
 
 

English version

On the Atlantic crossing we broke the spinnaker pole (a 4.5m long 70mm diameter aluminium tube with end fittings). Arriving at St. Lucia we soon had determined who in the area were importers for Z-spar rigging and had mailed them with our needs. 4 weeks delivery was predicted, but this is now almost 8 weeks ago. We were very disapointed when we went to the shop today and found that the pole had not arrived - nor were there immediate prospects of it turning up either! That was our prime job for the day and the only thing stopping us moving on or doing something more interesting. The shop owner has some tubing one size larger, so we will take in the ends of our old pole tomorrow and see if we can use an adapted to get them to fit the 80mm pole. Another day of chores awaits I see!
 
As our day was devoted to practical tasks, we took our original 15kg CQR-copy anchor over to a shop who was a section dealing in used boat gear. The concept of the shop is that they add on 30% to the price you want and you can come and collect the money when the item is sold. This was not much use for us as we are not intending to come this way again in the foreseeable future. To me the whole anchor is a bit of scrap iron - we have never been happy with its ability to set easily or have good holding. We could probably have got 180 euros by selling it privately or even through this shop, but thinking that a bird in the hand is worth two in the bush, we grabbed the 100 euros in cash and left the shop before the owner could change his mind.
 
Another relief to us today was seeing our brand of anti-fouling in a shop. The type we use is primarily aimed at the European market and I have not seen it anywhere else in the Caribbean. We are still unsure whether we will lift the boat out of the water for a good clean down and new anti-fouling before returning to Europe, but this ensures that we can if we need to. This particular type of anti-fouling can not easily have another type put on top of it, nor can one revert back to it having had something else on the top. As we are pleased with this antifouling (VC-17) we want to keep with it. At the moment we are keeping the fouling under control by scrubbing down whenever I have a swim round the boat - though the keel is a bit of a job without diving gear. We will have to see how the situation develops in the next couple of months.
 
I have to ask for forgiveness for not putting in a picture today - we didn't take any is one reason and the other is that the mobile phones just won't work with GPRS here in Martinique. I promise to catch up when we have internet access sometime in the near future.