Guadeloupe - Falmouth Harbour, Antigua

Nano's blog.
Nigel Anderson
Thu 22 Mar 2007 21:18
Date: 22-03-07     Time: 22:00 UTC      Position: 17:00.90N  061:46.51W   Name: Falmouth Harbour, Antigua 

Click here for English version;

Det var rene oppbruddsstemning i Deshaies i morges. Lenge før vår vekkerklokka hadde kimt for oss til å stå opp grytidlig (halv åtte!) hørte vi både motorer harke og hoste og vekkes til innsats, samt ankerkjettinger og vinsjer som raslet i det folk gjorde seg klar til å dra. Vi fikk ankeret opp ti over åtte og da var det fire båter på vei nordover som lå et stykke foran oss. To holdte kurs litt mer vestlig og skulle i retning Monserrat, men to av de svenske båtene var på samme kurs som oss, rett nord til Antigua. Det var en livlig seilas med en frisk 25 knops bris litt foran for tvers og 3m dønninger. Turen var på 42 sjømil, og gikk unna på under sju timer. Omtrent halvveis kunne vi se både Guadeloupe, Antigua og den lille vulkanøya Montserrat som ble så ødelagt av vulkanutbruddet i 1995 og 96. Vi tok igjen de to svenske båtene omtrent samtidig. Her i Falmouth Harbour har vi ankret opp like ved våre gamle venner i "Irie" og skal snart ombord for å nyte en sundowner med dem. Her har vi bra internett-dekning og kan legge ved bilder, prate over skype og lese avisene osv. Dagens bilde fra fiskedammen i den botaniske hagen vi besøkte i går.
 
Store gullfisker i fiskedammen i Deshaies.
Giant goldfish in the pond at Deshaies.

English version

It seemed that everyone was leaving the harbour at Deshaies this morning. Even before our alarm rang at the crack of dawn (seven thirty!) we could hear diesel motors spluttering to life and anchor chains being winched in. We were off at ten past eight and had four boats sailing north in front of us, two clearly going more west, heading for the tiny volcano island of Monserrat which was so badly affected by eruptions in 1995 and 96. There were two Swedish boats ahead of us - also heading for Antigua. We had a lively sail in a fresh 25 knot breeze just forward of the beam. The 42 mile crossing took just under 7 hours. At about the half way point we could see both Antigua and Guadeloupe, and also little Monserrat. About at this point we caught up with the Swedes. Here at Falmouth harbour we have anchored up next door to our friends on "Irie" from Plymouth to whom we will shortly be visiting for a sundowner. We have good WiFi internet connection here and can thus enjoy reading the papers, talking over Skype etc. Today's picture is of the fish pond at the botanical gardens which we visited yesterday.