Concarneau - Doëlan - Port Tudy (Isle de Groix)

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 23 Jul 2006 18:39
Date: 23-07-06     Time: 18:00 UTC      Position: 47:38.66N  003:26.84W   Name: Isle de Groix, Port Tudy. 

Click here for English version;

Fin bris idag - vi seilte med Spinnaker etter en noe sen start fra Concarneau. En hvilepause et lite sted som heter Doëlan, for vi kunne seile under genoa alene den siste halvannen time inn til Port Tudy, som er "hovedstad" på denne lille øya på sør kysten av Bretagne i Frankrike. Litt mye styr med fortøyninger, der flere båter ligger sammen mellom to store bøyer, og havnemannskapet hjelper til med å finne plass og tre tauene gjennom fortøyningsbøyene. Mer er det ikke å si - vi vil gå iland imorgen for å se øya. Nå er G&T klar, så vi får sette oss i cockpiten og prate med de engelske naboene på den ene siden, og de franske på den andre. Dagens bilde viser den nye "jockey pole" som jeg endelig har hatt bruk for, som holder brasen ut fra stagene når man seiler skarpt med spinnaker..
 

English version

Good sailing wind today - we sailed with the spinnaker about ten miles down the coast to a small fishing and canning village called Doëlan for a short break and afternoon kip. From there we had a good wind, and ran under genoa alone the ten miles over to the isle de Groix, whose capital Port Tudy has a reasonable sized harbour, which is now pretty full of boats, leaving little room for the ferry to manoeuvre. It is a bit of a process with the mooring ropes - there are large mooring buoys but too close together for the larger yachts of today. Boats lie rafted between these - we are now between an English boat and a French one, and have struggled to get the ropes right so that we don't touch the buoys. We will go ashore tomorrow for a look around and hopefully a nice long walk. Today's picture shows us sailing spinnaker, using the new jockey pole to keep the guy away from the stays when sailing sharply.