Bermuda Day 1

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 30 Apr 2007 17:13
Date: 30-04-07     Time: 16:00 UTC      Position: 20:49.9N  063:24.3W   Name: En route to Bermuda
Distance sailed last 24h: 149            Distance from Bermuda: 700               Distance from St. Martin: 170 

Click here for English version;

Vi har hatt en fantastisk første dag på havet. Vi måtte stadig endre seilføring i går ettermiddag idet vinden økte og løyet. Spesielt da vi kom i nærhet av regnskyer økte vinden veldig, men disse varte ikke i mange timer, og etter at sola gikk ned har vinden vært lite varierende. Vinden er for det mest på tvers av båten som gir en behagelig seilas uten rulling eller slåing i seilene. Farten har vært god, mellom fem og sju knop og vi produserer mer strøm enn vi trenger fra vår slepegenerator. Vi fikk et kjapt besøk av 15-50 delfiner også og enkelte sjøfugl har fulgt oss før de skjønner at det ikke er mat å få her. Natten var mye kortere enn da vi seilte over i desember og varer bare ti timer eller litt i underkant. Vaktene gikk bra - begge fikk 4 timer fri for å sove, selv om det tar noen dager før man blir vant til å sove så godt som man gjør når man ligger i havn. Vi har hatt VHF kontakt med Dream Catcher som ligger noen få sjømil bak oss og litt lenger vest. Ellers har vi ikke sett andre båter bortsett fra to containerskip som var langt langt borte. Alt i alt en perfekt start på turen til Bermuda.
 
 

English version

We have had a fantastic first day at sea. Although we frequently had to adjust the sails in the afternoon yesterday as the wind strengthened then weakened again, this soon stopped as the evening fell and we have only changed reefed once and then shaken the reef out again since then. We have sailed with full sails since about 03:00 at speeds between five and seven knots. The wind had been more or less on the beam the whole time - which gives a very pleasant motion - not too much heeled over and little rolling. We have produced more power than we need from the Duogen generator, so this has been out of the water for a few hours during the night. We were visited briefly by 15-20 dolphins yesterday and the occasional sea bird has followed us until they realize that they don't get any food and give up. The night watches went well - each of us getting four hours off to sleep properly. One doesn't sleep that well the first night as it takes time to get used to the motion of the boat. We have talked with Dream Catcher on the VHF twice - they have almost caught up with us now and are also a few miles further west than our route is taking us. Otherwise we have only seen two container ships in the distance. All in all, a perfect start to the journey to Bermuda.