Dramatic rescue in St. George's harbour

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 7 May 2007 21:46
Date: 07-05-07     Time: 22:00 UTC      Position: 32:22.79N  064:40.48W   Name: St. George, Bermuda 

Click here for English version;

Værmeldingen for i dag var vind opp til sterk kuling - og det har det vært. Noe voldsomt med regn også inn i mellom. Det er godt å ha et anker som er overdimensjonert i slike forhold. Vi var ferdig med dagens første te-kopp, men ikke begynt med frokost da jeg tittet ut og så at nabobåten til oss, en flott 50-foter i klassisk stil, dregget med kurs mot betongkaien. Jeg ropte på Dream Catcher og Fred kom øyeblikkelig i jolla hans (vår var på dekk, uten motor) og vi reiste til båten som nå lå med kjølen på grunn et par meter fra kaien. Her var han heldig at det ikke var dypt inn til kaikanten - da hadde skroget slått inn på stein og gjort store skader på skroget. Jeg kom ombord og så etter et anker som Fred kunne sette med jolla, men fant ikke noen i farten. De som eide båted var ikke ombord, men heldigvis sto båten åpen.  En annen jolle kom med to store påhengsmotorer som vi kunne bruke til å buksere båten, men nå hadde båten begynte å skli igjen og var på vei mot dypere vann og enda en kai - som denne gangen ville sikkert skade skroget. Båten var åpen og jeg lette febrilsk etter start-knappen for motoren, som var langt ned i båten - heldigvis med nøkkelen i låsen. Etter litt fomling for å finne strøm til starteren, fikk jeg maskinen i gang og kom på dekk tidsnok til å finne gir spaken og gi gass or hardt styrbord ror, og vi gled forbi den skarpe brygge kanten med én meters klaring og ut på dypt vann. Nå var skuta berget. Det kom to stykker til ombord for å hjelpe Fred med å få opp ankeret - som hadde fått noe taurester rundt seg. Vi ankret opp et godt stykke ute og etterhvert fikk vi tak i enda et anker og la dette ute i vinkel med hovedankeret. Da var det bare å komme tilbake til Nano for å få på tørt tøy og Rønnaug hadde forberedt deilig varm frokost til meg med egg & bacon og en kanne nytrukket kaffe . Se dagens øverste bilde av havaristen (Nigel bak rattet). Eieren hadde gått i land - heldigvis uten å låse båten eller ta med seg nøkkelen. Vi har ikke sett ham ennå, men skal kontakte ham så snart han er tilbake.  Han var heldig at det ikke ble noen skader på båten.  Skipperen på "Perception" vil nok lure på hvorfor båten nå ligger et annet sted enn der han ankret og at det nå er lagt ut 2 anker.
 
Vi har ikke tatt sjansen med å forlate vår båt, men har holdt på med en rekker jobber. Rønnaug og Anne Grethe skulle ha vært på SPA i dag, men ringte og kansellerte pga det forferdelige været gjorde det vanskelig å forlate båten.  Nok en norsk båt kom inn i dag.  Det var båten "Seven" de kom fra Bahamas og hadde overlevelsesdrakt på da de kom inn i havnen.  De så slite ut og lettet ut da de kom inn, og har nok gått rett til sengs.  Det har sikkert vært litt tøft ute på havet de siste 24 timer.
 
På en lokal pub i går traff vi skipperen (Greg Aikins) og hans to sønner på en Kanadisk båt; de har også egen hjemmeside www.medleyatsea.com  Det var artig å høre at de har gjort omtrent samme tur som oss, men startet i Canada.  Det er utrolig hvor mange kjekke mennesker man treffer på en slik tur.
 
Vannlekkasjen vår er nå løst ved at den lekkende avlastingsventilen på varmtvannstanken ble demontert og rengjort innvendig - nå lekker den ikke lenger. Se dagens andre bilde.
 
"Perception" - reddeet fra kaikanten og nå klar til å dra opp ankeret.  Nigel bak rattet.
"Perception" - saved from being smashed on the quay and now ready to get the fouled anchor up and re-set. Nigel behind the wheel.
 
 
Sikerhetsventilen som lekker - demontert og klar til rengjøring.
The safety valve which was leaking - ready for cleaning.

English version

The weather forecast for today was for force 7-8, which is what we got! Some very strong rain to go with a lot of wind made us change our minds about leaving the boat to go ashore. Just after our pre-breakfast cup of tea, I looked out and saw that the neighbouring boat was dragging its anchor and heading straight for a concrete quay. Not having our dinghy on the water, I called Fred on Dream Catcher and we both went over to her, where she by now had luckily run aground with her keel on rocks but no part of the hull touching anything hard and sharp. Lucky boat owner that she ran aground instead of into the quay which would have caused great damage to her hull. However, her anchor still couldn't hold her, and she started sliding further round the quay - again in danger of hitting the wall hard. By this time I had managed to find the ignition (luckly with the key in!) and the battery circuit breaker, and got the motor running. Returning to deck I had just seconds to get her into gear and give some revs to avoid her hitting the quay. Clear of the Quay she was now saved from damage and with help from another boat with two guys who came on board and two in a powerful dinghy we managed to get the anchor up, clear it of a coil of rope, and anchor again in a safe place. We found a second anchor and put this out too. All in all quite dramatic - I hope the owner appreciates our help when he returns (no sign of him yet). He certainly made a good choice of not locking the boat and leaving the key in the ignition. See the top picture of the salvage crew in action (Nigel steering).
 
We have stayed on board all day, but have had lots of jobs to do - including fixing the leaking relief valve on the hot water tank which caused us so much grief out at sea a few days ago. See the lower picture. Rønnaug and Anne Grethe should have been to a SPA today, but cancelled due to the bad weather.  It is not so easy to leave the boat in these conditions.  While the rescue mission was ongoing another Norwegian sailing vessel "Seven" came into the harbour.  They must have had a rather tough time out there.  They had their survival suits on and they quickly went down to sleep (?) after their anchor finally set. 
 
Last night (at the local pub) we met the skipper Greg Aikins and his two sons of a Canadian sailing vessel.  They have done pretty much the same journey as us, but starting from Canada, and on their way back home now. Their home page is www.medleyatsea.com .