La Turballe - L'Herbaudière - Port Joinville

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 28 Jul 2006 18:50
Date: 28-07-06     Time: 17:30 UTC      Position: 46:43.63N  002:20.73W   Name: Port Joinville, Ile de Yeu

Click here for English version;

Etter avtale med båten vi lå utenfor, var vi klar til avreise litt før ni. Siden Rønnaug ikke var i form, og med øye på å finne plass i god tid siden det er fredag og man kan forvente enda litt flere båter på sjøen, satte vi kursen mot L'Herbaudière på Ile de Noirmoutier. Etter en fin seilas på platt lens, kom vi dit rundt to tiden. Vi så at det var mange seilbåter som holdte på å avslutte en regatta like i nærheten og ante kanskje hva ville skje. Sikkert nok ble vi møtt av en jolle fra havnekontoret som fortalte at det ikke var plass til oss. Valget stod mellom enda fire timers seilas hit, eller halvannen timer tilbake mot dit vi kom til en annen havn. Litt frustrert dro vi ut på sjøen, og kunne bare håpe at det ble plass til oss på Ile de Yeu. Heldigvis hadde vi kjempebra bør og kom i havn litt før klokka seks, og fikk plass uten problem. Flott havn og det vi har sett av byen (som er hovedstad og eneste havn på denne øya) vil vi få en flott opphold her. Dagens bilde tok jeg på vei ut av Turballe - en fiskebåt kommer inn med nattens fangst, med hundrevis av måker på slep.
 

English version

We had agreed to be ready to leave at nine in order to let out the boat lying inside us. We were ready - though they weren't - and left just before nine. As Rønnaug was not feeling so good, and we wanted to get a harbour place before everything fills up with the French weekenders, we plotted a course just 20 miles to L'Herbaudière on the Ile de Noirmoutier. After a pleasant sail on a dead run we were there before two. We arrived just as some big regatta was finishing, and began to suspect that they would all be staying at the same harbour as we were aiming for. Sure enough, as we entered the harbour we were met by a dory from the harbour office, and informed that there was no room for us - even though the place was completely empty at that point. We could beat back upwind for an hour and a half - going in the wrong direction, or continue with good wind for another twenty or so miles to where we are now. There were no other harbours nearer, and the prospects for anchoring up in some bay were also poor as the wind was forecast to strengthen and some swell come in from the nort east. We had a great sail to the Ile de Yeu, arriving before six, and getting a fine place on the guest pier. Fine harbour and the town looks very nice too - though we will have a better look round tomorrow. Today's picture was taken leaving Turballe harbour - a fishing boat returns with the night's catch, followed by hundreds of gulls.