Viano do Castelo

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 11 Sep 2006 18:16
Date: 11-09-06     Time: 17:00 UTC      Position: 41:41.61N  008:49.31W   Name: Viano do Castelo 

Click here for English version;

En hvile-dag for oss her i Viano do Castelo, og det har faktisk begynt å ligne på høst. Siden havnen er et stykke opp i elva, er vanntemperaturen noe lavere enn havet - jeg registrerte kun 16C i dag, og det gjør at båten holder litt lavere temperatur. Innetemperaturen var ned i 19C da vi stod opp og vi brukte varmeapparatet litt på morgenkvisten! Utetemperaturen har vært såvidt over 20C idag, men noen lette byger inn i mellom. Vi har utforsket byen noe mer, og vært inne i mange skobutikker for å finne oss nye seilersko - et par på hver av oss. Én av tingene som slår oss er at det er langt flere skobutikker, glass og keramikk-butikker, og håndarbeid/broderi-butikker enn i Spania. Butikkene er gjerne mindre enn i Spania og virker lite effektive. Vi må ha sett 6-7 jernvareforretninger her, men ingen store blant dem. I Baiona som jeg tipper er en omtrent like stor by var det kun to jernvarebutikker, men fem ganger større enn her og med flott utvalg og presentasjon.
 
Portugal ligger én time før resten av Europa (inkl. Norge) tidsmessig, så det blir mørkt litt tidligere på kvelden. Det virker som at alt er forskjøvet med denne ene timen - "siesta" tas før, middagen spises tidligere på kvelden og butikkene åpner litt tidligere også. Vi har heller ikke omstilt oss, og stod opp før åtte idag! Utover handleturen gikk vi for å se festningen (Castelo) som gir byen litt av navnet sitt, og så på de mange fine bygninger og kirker. Dagens bilde er et flott stykke arbeid fra den ene (av mange) gamle kirker.
 
The altar in one of Viana do Castelo's many churches
 

English version

A rest day for us today (not that we need any rest I hear you think), with a slight hint of autumn in the air. As the harbour is actually in the river, the water temperature is cooler than the sea - just 16C. This means that the boat also gets cooler at night and this morning the inside temperature was just 19C - we have not seen under twenty since we were in England. So we put on a couple of kW of fan heater for ten minutes to get the place warmed up. Outside has not been so warm either - just over 20C most of the day, but some odd light rain showers. We have explored the town, particularly the vast array of shoe shops. We have been waiting until Portugal to buy new boat shoes - which we now have done as about 60% of the price elsewhere in Europe. There seem to be a lot of (small) shoe shops here, also lace and hand craft shops and glass/ceramic shops. Most shops are small and seem inefficient. We must have seen 6 or 7 ironmongers, all small and crowded. In Baiona - about the same size of town - there were just two but these were much larger with a comprehensive and well laid out assortment of wares.
 
Portugal is one hour ahead of the rest of Europe (on the same time as the UK), so it gets dark earlier here. The rest of life seems also one hour earlier than Spain - Siesta is earlier, they eat dinner earlier and the shops open an hour earlier. We haven't quite adjusted either - getting up at eight this morning instead of the usual nine! Apart from the shopping tour we have been to the "Castelo" which explains some of the name of this place and had a good look at the old buildings and churches. Today's picture shows a fine piece of artistic work in the altar of one of the town's many churches.