Atlantic - Day 1 & 2

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 27 Nov 2006 12:04
Date: 27-11-06     Time: 12:00 UTC      Position: 26:13.51N  016:42.04W   Name: Atlantic
Distance from start: 133           Distance to finish: 2583 

Click here for English version;

Etter den enorme skuffelsen i går, har vi egentlig ikke savnet spinnakeren siden. Vinden har vært frisk og vi har seilt med spridd genoa på babord halser helt siden vi rundet sydspissen av Gran Canaria. Vi holder bra kurs mot vårt første waypoint som jeg har satt til 22N 22W. Middagen var en nydelig karri av oksekjøtt og grønnsaker som alle satte pris på. Nattevaktene gikk veldig bra. Vi putter et rev i storseilet før det blir mørkt så å si hver natt for sikkerhets skyld, men vi holdte allikevel over 7 knop i lange perioder. Det virker som at alle har fått sovet ganske bra til tross for rullingen og alle var blide og opplagt da vi inntok en felles frokost halv ti. Motoren har vi ikke hatt bruk for siden vi forlot pontongen vår - ikke for batterilading heller. Vår "Duogen" generator - som er en propell vi har ned i vannet bak båten - gir oss mer enn nok strøm til å drive båtens funksjoner - det er primært autopiloten og kjøleskapet som krever strøm om bord. Etter min faste inspeksjonsrunde rundt båten i dag tidlig kunne vi bare konstatere at alt ser bra ut mhp. løse skruer, slitasje, gnag osv. Været er nokså overskyet, med noen blå flekker inn i mellom men temperaturen er ikke noe spesielt ennå og alle går i langbukser i dag.
 
 

English version

After the huge dissapointment of destroying the spinnaker yesterday, we haven't really missed it as the wind has been fresh and we have been sailing very well with goose-winged sails running on port gybe just off the wind towards out first waypoint which I have set to 22N, 22W. We invariably put a reef in the main at night, but even so the wind was good through the night and we have been doing 7 knots for long periods. Rønnaug dished up a lovely beef curry with vegetables last night whice went down very well. No one has been sea sick either. Everyone seems to have managed to sleep quite well - considering that it is the first night and the boat's rolling in the swell. We enjoyed a health breakfast together when all were finally awake and on deck at nine thirty. We haven't had to bother the motor at all since we motored off our pontoon - not for battery charging either. The Duogen generator - which is a propeller we tow behind the boat to produce power - had done a fantastic job, producing more power than we actually need. It is primarily the autopilot and fridge which are the big power consumers on board. My daily round on deck revealed no loose screws or chafe, so all looks well on that front. Today's weather is cloudy with odd areas of blue but not overly warm - everyone is wearing long trousers, though T-shirts are sufficient for the upper body.