Bay of Biscay

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 6 Aug 2006 17:08
Date: 06-08-06     Time: 16:00 UTC      Position: 44:40.74N  004:05.95W   Name: Somewhere in the Bay of Biscay 

Click here for English version;

Nattens seilas ble kjempebra - stjernehimmel etter at månen gikk ned helt uten sidestykke. Vi tilpasset vår seilføring til den svenske båten slik at vi kunne se hverandres lanterne til enhver tid. Sovingen gikk ganske bra - begge tok lange vakter der den andre fikk sove. Dessverre døde vinden etter soloppgangen, og motoren har fått gjøre mye av jobben idag. Vi holder farten til fem knop slik at vi vil ankomme Gijón etter ti-tiden imorgen tidlig. Da har andre båter reist og det vil være enkelt å finne en plass. Det er utrolig hvordan tiden går på disse langturer. Jeg har lest en engelsk avis ganske grundig, mens Rønnaug holder på med en svensk bok om langturseiling hun har lånt. Det er alltid ting å finne på av småreparasjoner, forbedringer osv, samt at posisjon skal plottes, motoren sjekkes osv. Inn i mellom er det mat som skal både lages og spises.
 
Vi merker en stor forskjell i sjøen siden igår. Temperaturen har steget fra 20 til 24C, og fargen er blitt blå istedenfor noe grønnaktig. Det er også mye dypere. Langs kysten av Frankrike er det typisk 20-40m, og hele den indre delen av Biscaya er ca 100m. Over noen få sjømil øker dybden til flere tusen meter, og vi er nå for første gang siden Sognefjorden, over én kilometer fra havbunnen - faktisk snart 4km, og om noen timer når vi det dypeste punktet på denne turen på 4375m. Vi stoppet opp midt på dagen for å svømme i det deilige vannet - nydelig og så blått! Rart å tenke at det er 4km ned til bunnen.
 
Endelig kom vinden klokka 15, og vi fikk fred fra motoren. Ikke rare farten, men vi holder et snitt på fire knop som er godt nok. Av en eller annen grunn får vi mye møll ombord - vi hadde dem ikke med oss fra La Rochelle, så de må være i lufta og lander på oss. Vi har sikkert drept ti stykker og det er flere som henger og slenger på utsiden av båten.
 
No picture due to transmission by sat.phone.
Ikke bilder pga. bruk av satellittelefon.

English version

The night sail went very well - after the moon went down there was a perfect display of the stars, and I even saw a couple of shooting stars. We had a good wind, we reduced sail so as to match the speed of "Madame", and kept her lights clearly visible all night. Sleeping went well too - we both had long watches of about four hours where the other one slept. Together with some other catnaps, we are feeling awake and refreshed. Unfortunately the wind dies just after sunrise, so the motor has been doing the hard work for much of the time. We are keeping our speed to a leisurely five knots so as to arrive in Gijón at nine or ten in the morning - a suitable time as other boats will have left by then enabling us to easily find berths. It is amazing how time goes on these long runs - I have read the Telegraph from a couple of days ago pretty thoroughly, whilst Rønnaug is working on a Swedish book about a couple who cruised for several years. In addition there are allways little repair of improvement jobs to be done, checking the motor etc. Food must be prepared and eaten, so there is no time to get bored! We stopped up for a little swim in the middle of the day in the fantastic clear blue water. Funny to think that there is 4km of water down before solid rock.
 
We notice a difference in the sea now. The temperature has increased from 20 to 24C, and the colour changed from green to blue. The depth is also much greater now - about 4000m, whereas the inner part of the Bay of Biscay is less than 100m. At its deepest we will pass some 4375m over the ocean bed. Together with the depth increase and the wind weakening, the swell has also reduced to almost nothing making everything much easier to do on board. Finally we got some wind at three o'clock, and could rest the motor and enjoy the peace of sailing. Not much wind, but we are averaging about four knots - we have plenty of time and sailing is so much better than motoring.
 
We have had an invasion of moths - they weren't with us from La Rochelle, so I suspect they must be airborne and then land on anything they can see. We have killed ten that have made it into the cabin, but there are loads more lurking round the outside of the boat..