Lanzarote in a sand storm.

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 10 Nov 2006 18:45
Date: 10-11-06     Time: 19:20 UTC      Position: 28:51.40N  13:48.90W   Name: Playa Blanca

Click here for English version;

Det begynte å blåse midt på natta og det noe voldsomt med uling i riggene og slåing av fall mot mastene til båter som ikke hadde folk ombord. Det er nå en ordentlig Sirocco som blåser, 25C, lufta er full av sand og alt får et tynt sandlag på - spesielt båten vår. Alt av tauverk blir gult på den siden som peker mot vinden. Etter litt samråd med de andre norske båtene som skulle reise til Las Palmas i dag var alle enig om å utsette avreisen inntil sandstormen har løyet litt. Jeg sitter her i "uværet" og hører på norsk radio over internett og hører om snø, storm og stengte veier og ferjestrekninger som har forsinkelser pga. ordentlig uvær hjemme i Norge! Det er fint å ha internett-tilgang ombord - jeg har spilt mye bridge med Harry Arne, min gamle faste makker fra Porsgrunn de siste dagene og vi har kunne "chatte" med mine foreldre.
 
Vi hadde avtalt med Karin (tidligere mannskap ombord Dream Catcher), om at hun skulle ta ferje over fra Fuerteventura til Playa Blanca for så å seile over med oss til Las Palmas. I dag er bursdagen hennes (se bilde) og vi skal ut på restaurant isteden for seilturen. Litt artig at ferja som går mellom Fuerteventua og Lanzarote drives av Fred. Olsen (se bilde). Sidene til Dream Catcher har mange fine bilder - noen av oss - og er vel vert å titte på.
 
 
Ferry between Lanzarote and Fuerteventura - Norwegian Fred. Olsen runs it!
Ferje mellom Lanzarote og Fuerteventura - norsk Fred. Olsen!
Karin (right) is 49 today!
Karin (til høyre) fyller 49 i dag!

English version

The wind picked up in the middle of the night with strong gusts and lots of noise from wind in the rigging and halyards slapping on the masts of boats with no owners on board. It is now blowing a real Sirocco wind - 25C, the air is full of sand which settles everywhere, but mostly on our boat. All the halyards and sheets are ingrained with sand on the side facing the wind. We are listening to Norwegian radio over the internet as I write this, there is storm and snow back home, mountain passes are closed because of the bad weather and ferries are cancelled - so we really can't complain about the weather here! After a discussion with some other Norwegian boats who had also planned to sail to Las Palmas this evening we have all decided to stay in port until the wind dies down. For those interested in weather forecasts, have a look at Windguru. Having internet on board is great when the weather is less than perfect - I have spent some time playing bridge with my old regular partner, Harry Arne from Porsgrunn, we have caught up on news from England and Norway, chatted with my parents etc.
 
We invited Karin (previously crew on Dream Catcher) to sail over to Las Palmas with us, and we duly picked her up from the ferry terminal in Playa Blanca. Curiously the ferry is run by a Norwegian company - Fred Olsen Lines (see picture). Karin has her birthday today (see picture) so we will go out for dinner. Dream Catcher's home page is well worth a look at - only in Norwegian - but lots of good pictures, some even of us!