Isla Graciosa, La Caleta del Sebo

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 23 Oct 2006 17:10
Date: 23-10-06     Time: 16:00 UTC     Position: 29:13.67N  013:30.20W   Name: Graciosa 

Click here for English version;

Denne øya har et nokså avslappet forhold til det meste. På havnesjefens kontor stod det at åpningstiden fra 8 til 14, men vi var der litt etter ni, rundt ti tiden og først ved tredje besøk ved tolvtiden var kontoret åpent og vi kunne registrere oss. Her var alle formalitetene unnagjort på et par minutter, uten byråkratiet vi er vant med fra Portugal. Det koster litt under sju euro for natten, så man kan tilgi mangel på fasiliteter. Litt merkelig er at det er lagt opp både strøm og vann til alle båsene på begge flytebryggene, og man ser at slangen og kablene går i land til et koblingsskap - men der må det ha blitt slutt på pengene. I følge havneguiden var dette også situasjonen i 2003. Plass til 10 båter på enden av den ene flytebrygga er sperret for bruk etter at det ble gjort skader i en storm i fjor. Disse skadene er fortsatt ikke utbedret med konsekvensen at de resterende plassene er opptatt og at båter må ligge for anker eller reise andre plasser - dermed blir det ikke inntekter fra disse plassene som kunne betalt for reparasjonen (catch-22!). Havnen er statlig eid og statlig driftet - som kanskje forklarer den lave prisen og også mangelen på effektivitet.
 
Etter å ha lest litt mer om stedet fant jeg ut at her i La Caleta del Sebo er det 500 faste innbyggere som øker til 800 på sommeren. Det er fire supermarkeder, fire spisesteder, ett bakeri og én jernvareforretning - som har alt mulig. Postkontoret var åpent idag, men kun for sortering av post - vi må komme tilbake på onsdag for å kjøpe frimerker til postkortene. Biler - eller for det meste Land Rovere finns for safarier og taxi-virksomhet. Vi telte kanskje 8-10 Land-Rovere og en Toyota Land Cruiser. Vi har ikke gjort så mye utover å sjekke inn og handle vann. Vi gikk en tur langs kysten i ettermiddag og stoppet opp for å bade på sandstranden. I kveld skal vi over til Dream Catcher før vi går ut alle sammen for middag. Dagens bilde viser de lave hvite husene her - jeg går midt i "veien" som ellers er vanskelig å skille fra stranden.
 
The "road" - better sand than on the beach which is a little more rocky.
"Veien" - bedre sand enn på stranda som er noe steinete her.

English version

This island seems to have a very relaxed attitude towards everything. The harbourmasters office is clearly marked "Open 8-14 Mon-Fri", but no-one was there at just after nine or about ten thirty when we tried to check in. Returning from shopping at twelve solved the problem and we got the necessary single piece of paper filled out in a couple of minutes. Gone is the Portuguese bureauocracy of multiple forms, different offices etc. The fees for the night is just under seven euros - very reasonable indeed and one can forgive the lack of facilities. Rather strangely there is the infrastructure on the floating pontoons for water and electricity. Each four berths have a little tower with four 16A contacts, two taps for water and a light to illuminate the pontoon at night. Power cables and water pipe can be seen running through a flexible duct into a box on land, but that must be where the money ran out, and the final little bit of bringing water and power from the house at the end of the pier to this box (some 80m) which can't cost that much has never been done. Our harbour guide from 2003 mentions this and implies that the project would be completed "next year", meaning 2004. We also were surprised to see that ten berths at the end of the main pontoon were blocked off, it transpired that these were damaged in a storm last year and have not yet been repaired. As a consequence the remaining places are very full, with boats having to lay at anchor or move on to a marina on Lanzarote - thus no income from these berths, so no money to repair them either - a real Catch 22. Needless to say the harbour is not privately run, but by the municipal harbour board - explaining both the low price and complete inefficiency of the place.
 
Having read the tourist brochure we picked up, I find that this village - the "Capital" has 500 inhabitants who live all year, increasing to 800 in the summer. There are four restaurants, four supermarkets, one bakery, one ironmongers and a post office who were open today to sort the post, but will not be able to sell us a stamp until Wednesday. We have actually seen cars - or Land Rovers to be more precise toda;. 8-10 of them, plus one Toyota Land Cruiser. They seem to do safaris and taxiing. Roads are hard to distinguish from beaches - both being very sandy. See today's picture of one of the main streets with its low white houses and sandy road. Tonight we are going out for dinner with Dream Catcher (or rather her crew and owners), with pre dinner drinks aboard first.