Baiona

Nano's blog.
Nigel Anderson
Fri 8 Sep 2006 19:55
Date: 08-09-06     Time: 19:00 UTC      Position: 42:07.20N  008:50.63W   Name: Baiona 

Click here for English version;

Baiona er en fin og gammel (iallfall delvis) by. Turistene er her, men ikke i så store antall. Det er mer enn nok restauranter å velge i, og den ene supermarket er både ny og har bra utvalg. Stedet er kanskje mest kjent som byen som Christopher Columbus kom til etter at han hadde gjenoppdaget Amerika i 1492. Det ligger en replika av båten hans - "Pinta" i havnen her, og for kun én euro får man komme ombord for å se hvordan forholdene var den gangen. Båten er ganske liten og med et mannskap på 26 må det ha vært nokså kummerlige forhold ombord. Vi klarte ikke å finne ut om han planla å komme tilbake til Baiona, eller om navigasjonsutstyr ikke maktet bedre nøyaktighet enn som så. En bragd var det iallfall - selv om Leiv Eriksson gjorde en enda tøffere tur flere hundre år før!
 
Byen har ellers noen fine turer langs sjøkanten til gamle festninger som beskyttet havnen mot ubudne gjester. Selve havnen har mange båter, med en fin sandstrand i hver ende. Vi har nå sett det meste av stedet, samt fått handlet mat og andre ting. Dette landet - på lik linje med Frankrike og delvis Norge er fortsatt i grepet på apotekenes monopol, og enkle ting som lypsyl, vitamintabletter og tran koster en liten formue her, og er ikke tilgjengelig i supermarkedet eller lavprisbutikker som "Boots" eller "superdrug" som man har i England. Vi skulle bunkret med tran osv. der - men det er slike ting man ikke vet om på forhånd. Vi får se om forholdene er bedre i Portugal - men det er lite som tyder på det utifra signaler vi får om byråkrati, gammeldagse holdninger, og ineffektivitet. Dagens bilder fra "Pinta"
 
Columbus' skip (Kopi av) "Pinta"
A replica of Columbus' ship "Pinta"

English version

Baiona is a nice and (at least partly) old town. The tourists are here, but in no great numbers, though it is getting late in the summer now, so they may have gone home. There are plenty of restaurants to choose from and one of the supermarkets is both brand new and particularly well stocked. The town is probably most known as the harbour where Christopher Columbus made landfall after his trip in 1492 to re-discover America. A replica of his ship the "Pinta" (sponsored by the milk marketing board?) lies in the harbour here and for the princely sum of one euro, one can go aboard and have a look around, though the guide speaks no English, and there is no information available. We did manage to ask how many were on board, getting the answer of 26. The ship is surprising small, with short masts, so she was no speed merchant. Things must have been pretty cramped on board I would imagine. Still, it was quite an achievement, though Leiv Eriksson's trip several hundred years earlier and at a much more northerly latitude is perhaps more remarkable.
 
The town has some nice walks along the shores to some old fortifications guarding the entrance to the harbour against unwelcome visitors. The harbour itself has many boats with nice sandy beaches at each end. We have now seen most of the place and bought provisions and a few other things we need. Spain, like France and partly Norway is still in the grip of the chemists' monopoly. Simple things like lip balm, vitamin tablets and cod liver oil cost a small fortune here, and are not available in the supermarkets or shops like Boots or Superdrug. We can hope for better conditions in Portugal, but judging from what we hear of bureaucracy, inefficiency and old fashioned attitudes, the chemists' monopoly will apply there too. Today's picture is of the "Pinta".