Position update

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 10 Jun 2006 17:56
Date: 10-06-06     Time: 17:00 UTC      Position: N55.50.14  W005.56.80   Name: Craighouses, isle of Jura 

Click here for English version;

Vi våknet til lyden av vinden i riggen, og ga opp våre planer om en tidlig start på dagen for å dra mest nytte ut av tidevannet før strømmen snur. Da ble det en rolig frokost isteden, og en vurdering om vi skulle heller gå gjennom kanalen. Vi har lært at vinden i havn, og spesielt ned i båten, alltid høres verre ut en når man først kommer ut på vannet, og da vi kom på dekk var det igjen sol fra nesten skyfri himmel, og vinden var behagelig varm. Vi ropte opp båthavnen på VHF'en for å høre om de ville ha betaling, men fikk ikke svar. Da fant vi ut at vi kunne like godt dra med en gang før noen kom for å kreve inn evt. betaling. Det blåste friskt, liten kuling opp mot stiv kuling på det verste, men vi rullet bare ut litt av forseilet, og føk avgarde. Det var nesten ikke bølger siden vinden kom fra land. Jeg fant ut senere at de tar £10 for å overnatte på en gjestebøye - jeg synes at £2-3 hadde vært en grei og rimelig pris for en så begrenset tjeneste.
 
Da vi begynte var det ikke strøm, men etter hvert fikk vi to konops motstrøm, så selv om vi hadde bra fart gjennom vannet, ble turen som var 21 sjømil på kartet over fire timer, og målte 28 mil på loggen. ikke så nøye - vi kom fram tidlig på ettermiddagen allikevel. Vi tok jolla i land - bygda har et hotel, en liten matbutikk, og den verdensberømte "Isle of Jura" whisky-destilleri. Denne whisky er en av våre favoritter, og vi skålte senere på dagen fra vår tax-free beholdning av to liter. Det var ikke mye å se her - men vi gikk en liten tur og tok en øl på hotellet, før vi reiste tilbake til båten for å dusje på badeplatformen akter. Det var deilig å kunne dusje ute. Jeg målte lufttemperaturen i skyggen til 28 grader!. Vi kjøpte litt mat fra butikken, men utvalget var begrenset og vi vil reise i land for å spise på hotellet ikveld.
 
Bildet - Rønnaug ved destilleriet.
 
Picture - Rønnaug at the Isle of jura distillery - one of our favourites. We have a bottle on board.
 
We woke to the wind howling in the rigging and abandoned our plans of an early start to get a favourable tide. So we had a leisurely breakfast, and debated whether to go through the Crinan canal, or to wait out the development of the wind. One thing we have learnt is that wind in harbour, when sitting below decks, sounds a lot worse than it is. Going onto deck the sun was out, the wind was mild and things didn't seem so bad. As the wind seemed to be about in the east, and we were aiming to head just west of south, we decided to get going anyway - certainly before anyone asked us to pay for borrowing the moring for the night. We didn't sneak out of paying, as we called the boat yard on the VHF both before we left this moring and as we arrived last night, without response. However at the charge was £10 for nothing, I had no bad feelings about it. Really the charge for lying at a moring which is temporarily unused as its owner is away in his own boat should not be more than £2-3 if you ask me.
 
Anyway, we had a good wind, just rolling out part of the genoa for the run down the sound of Jura. We started in about neutral current, but we soon had 2 knots against us, meaning the 6-7 knots we were doing through the water ended up as only 4-5 over the ground. However our goal for the day was only 21 miles awan on the map, so we still arrived early in the afternoon. The wind had weakened as we got close to Jura, and the air temperature increased. Once we had picked up the free guest mooring, it was swelteringly hot. 28C in the shade sitting in the cockpit is more like Caribbean temperatures! We went ashore to check out the place, which comprises the hotel, a small shop, and the world famous distillery where the "Isle of Jura" whisky is made. We had a half of beer at the hotel, and bought dinner for one night. Back to the boat for a shower on the bathing platform which was lovely.  We will go ashore for dinner at the hotel this evening as a Saturday treat.