Porto Santo

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sat 7 Oct 2006 18:23
Date: 07-10-06     Time: 18:00 UTC      Position: 33:03.73N  016:18.94W   Name: Porto Santo 

Click here for English version;

Tidlig oppe for å levere klesvask til vaskeriet - og dermed fikk vi mye ut av dagen. Det første vi gjorde etter frokost var å flytte båten fra betongkaien over til en ledig pongtongplass - tilfeldigvis ved siden av den andre norske båten i havnen - "Dream Catcher". Vi var invitert til vin hos dem igår, men det ble slik at de kom til oss for Madeira-vin og kaker. Så gikk vi til sandstranden - som begynner rett ved havnen og strekker over hele sørsida av øya. Sanden her skal ha helbredende effekter på en rekke helsemessige ting - så vi lagde groper i sanden og gravde oss ned (fjellvettregel nr ? - grav deg ned i tide). Sjøen her holder 24C så svømmeturen etterpå var aldeles deilig. Etter lunsj tok vi en busstur på to timer runde hele øya der vi fikk stoppe flere ganger for å nyte utsikten og se på øyas gamle vindmøller og andre severdigheter. Ole og jeg hoppet av ved marinaen mens jentene returnerte til byen for å handle mat. Vi hadde noen småreparasjoner å gjøre - den verste jobben var å bytte ut en lekkende pakning på toalettene (høres kjent ut?). Så ble det en deilig middag ombord i den varme kveldssola. Vi merker godt at vi er mye lenger sør enn Portugal - kveldstemperaturene er atskillig høyere og vi kan gå i shorts hele dagen mens måtte ha en langbukse på i Portugal etter solnedgangen. Dagens bilde viser Rønnaug nedgravd på stranden.
 

English version

We made an early start today in order to get the washing delivered to the laundry early enough to ensure that it all came back today. After a pleasant breakfast on deck in the morning sun, we were allocated a berth on the pontoons and made our move over there. Funnily enough this was next door to the other Norwegian boat here - "Dream Catcher" with whom we had a glass of Madeira wine yesterday evening. After this we went over to the beach - which begins right at the harbour wall and runs the entire length of the south side of the island. The sand here is supposed to have a number of remedial effects for circulatory problems, varicose veins etc - so we all dug holes for ourselves and lay covered in sand for half an hour before washing off with a lovely swim in the 24C warm sea - then a fresh water shower afterwards. See today's picture of Rønnaug in the sand. After lunch we took a two hour sightseeing tour by open topped bus round the entire island, with short stops at all the places of interest and viewpoints. Ole and I got off the bus at the marina, whilst the girls continued back to town to shop for dinner. The job list was beginning to get a bit long so Ole and I got on with some repair work from an incident where a Dutch single hander managed to hit us hard on the quarter whilst he tried to berth. The non return valve in one of the toilets was also showing signs of letting liquid back into the bowl when at sea, so we had the delightful job of replacing it - yuk! Then a delightful dinner in the warm evening sun rounded off the day. One big difference from Portugal is that the evenings just don't get cold here and we can wear shorts all day and evening. the daytime temperatures are also somewhat higher here.