Vilagarcia & Santiago de Compostela

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 30 Aug 2006 19:17
Date: 30-08-06     Time: 18:10 UTC      Position: 42:35.98N  008:46.17W   Name: Vilagarcia 

Click here for English version;

Vi hadde en forholdsvis tidlig start, fikk ankeret på dekk og seilte den korte turen fra ankringsplassen vår til gjestehavnen i Vilagarcia (under én sjømil). Etter avtale på VHF'en med "capitainia" ble vi henvist plass på en flytebrygga - men ikke en vanlig bås, kun en nokså tilgrodd akterline som holder båten fra brygga. Dette gjør det vanskelig å komme av båten - vi må klyve rundt forstaget og ankeret. Dette er heller ikke den dyreste havnen vi har vært i - 24 euro for natten. Vi fikk iallfall god hjelp av kontordama som ordnet med kart over byen, togrute and andre nyttige detaljer. Siden vi var i havn såpass tidlig, valgte vi å ta turen til byen Santiago de Compostela idag, og gikk til togstasjonen på fem minutter fra havnen. Turen tar 35 minutter, og kostet under tolv euro for begge to - tur-retur! Toget var rent og ordentlig med gode stoler og god plass. Selve turen var en opplevelse i seg selv - traséen følger ria'en før den stiger opp gjennom et frodig landskap av småbruk - mest vinranker og mais. Første prioritet i Santiago, etter å fått tak i kart, var å finne lunsj - og vi satte ute med tapas og øl for elleve euro - billig til tross for at dette er et betydelig turist sted.
 
Santiago de Compostela er et kjent pilegrim-by og har vært det i lang tid. Allerede tidlig på åtte-hundretallet begynte strømmen av pilegrimer etter at gravplassen til St. James (vi kom ikke på hva han heter på norsk) ble oppdaget her. Stedet er det tredje viktigste kristne pilegrimsted etter Jerusalem og Roma. Gamlebyen er bygd i granitt og er et flott skue i seg selv med mange kirker, markedsplasser og et universitet spredt på flere ærverdige bygninger i byen. Hovedpunktet er katedralen som er enorm - påbygd flere ganger opp gjennom årene, og utrolig mange små deler spredt rundt hovedalteret som er et kunstverk av dimensjon. Dagens bilde viser fronten av den sentrale (eldste) delen av katedralen. Her så vi mange pilegrimer som så ut til å ha gått noe av den lange veien hit.
 
Togturen tilbake gikk bra, og vi handlet litt på vei tilbake til båten. Hvem skulle vi treffe like ved marinaen men John og Margaret, som vi traff i Vivero og A Coruña. Vi skal ut på marinaens restaurant senere i kveld og spise middag med dem. De flyr hjem til England i morgen - de har ordnet havneplass her i en måned, og kommer tilbake for å fortsette sin tur mot Algarvekysten i slutten av september.
 

English version

An early start saw us get the anchor up, roll out a bit of sail and sail the short run (under a mile) into the harbour of Vilagarcia. After arranging with the capitainia over VHF, we were shown to our slot between several resident boats - no finger pontoons here, just a dirty stern line to hold the stern off the pontoon. This means we have to get on and off over the bow - climbing round the forestay and over the anchor. Still - the price wasn't quite as horrific as many other places, costing 24 euro for one night. We got good help from the lady in the office who had maps of the town, train timetables and other useful information. As we were in so early we had plenty of time to get the train - a five minute walk from the harbour - to the town of Santiago de Compostela, which is 35 minutes by train away. The trains run every hour, clean and new, and costing under twelve euros for both of us return - very reasonable in comparison to NSB in Norway. First stop in Santiago was a street side bar for a light lunch of tapas and beer - again very reasonable at eleven euros for the two of us, despite being very much a tourist place.
 
Santiago de Compostela is the third most important pilgrim site after Jerusalem and Rome for Christians (mostly Catholics I suspect). This started early in the ninth century when the tomb of St. James was found there. There are a number of pilgrim routes over the mountains which are still active today for those who chose to come by foot. There is also a large and modern airport nearby. We saw many people who at least looked like they had walked some of the way along these roads. The old town is built in granite and is a sight worth seeing in itself with many old churches, narrow streets, a covered fish/meat/veg. market and several buildings forming the campus of the university. The main attraction is the cathedral which is huge, the central part being very old, but having been added to up through the ages, making a rather unusual construction of central aisle and nave, but with lots of "mini-churches" round the periphery. Today's Picture shows the front of the central part of the cathedral.
 
An efficient train ride back with time to shop some essentials before returning to the boat. Who should we meet at the marina office but an English couple - John and Margaret - who we first met while at anchor in Vivero, then later at A Coruña. They are leaving their boat here for a month and returning to England - flying out from Santiago tomorrow. They will return to carry on their journey to the Algarve in late September.