Ribadeo - Puerto Alumina Espanola

Nano's blog.
Nigel Anderson
Mon 14 Aug 2006 17:46
Date: 14-08-06     Time: 19:30      Position: 43:43.06N  007:28.22W   Name: Puerto Alumina Espanola 

Click here for English version;

Fyrverkeriet som holdt oss våkne i natt, og lite vind førte til at vi hadde en sen start i dag.  Men, til gjengjeld fikk vi handlet litt og sendt noen kort.  Vi forlot Ribadeo kl 12:30, og solte oss på dekk mens vi seilte vestover.  De store dønningene førte til at vi tok inn på en kortere rute enn vi tidligere hadde planlagt.  Den opprinnelige planen var å seile til Vivero, men slik er det når man seiler - man må være åpen for forandringer. Vær og sjø-forhold er uforutsigbart.
 
Vi hadde egentlig lyst til ¨å gå ut for å spise middag i dag.  Jeg hadde lyst på "Calamari fritta", men vi får ta spagetti eller noe spennende hermetisk mat som vi kjøpte i Frankrike "Saucisses de Toulouse rissolées aux légumes d'été" for dem som måtte kunne fransk. 
 
Nigel reparerer for øyeblikket  toalettet.  Pumpen som han smurte i går, lekker nå noen dråper med sjøvann når vi pumper.  Det er godt å ha med en skipsingeniør (les: "alt-mulig mann"). 
 
Temperaturen er ca 26 grader i skyggen og 19 grader i vannet; dvs. helt passe for oss skandinavere.  Kanskje det blir en dukkert før middag?
 
I går traff vi et hyggelig engelsk par (John and Margreth).  John (som før han ble pensjonert var politimann, hadde tidligere seilet til Karibien alene. Han hadde masse gode tips til oss i forhold til de beryktede "boat-boys".  Selv om det er 13 år siden han var der, er det nok mye som fremdeles er relevant. Dagens bilde: oksidsiloene til aluminiumsverket (kunne ikke jeg finne noe penere?)
 
Oksid-siloene til aluminiumsfabrikken (Samme utsikt som vi har hjemme i Årdal)
Oxide-siloes at the aliminiun plant (The same view as we have at hom in Årdal)

English version

The fireworks that kept us awake in the early morning hours together with the lack of wind led to yet another late start this morning.  However, we got to shop a bit and send a few cards.  By 12:30 we were finally ready to set sail.  Vi sailed and sunned ourselves on deck, but the swell made us change our mind how far we were going to go today.  Initially we had intended to go to Vivero, but settled for a harbour a bit before - outside another aluminium factory. It is a well protected bay we now are anchored up in, and there are som nice beaches here as well as the factory.
 
Our intention had been to go out for a nice meal today (to eat "Calamari fritta").  However, the swell made us change our minds half way.  So tonight we will probably settle for spaghetti or some exciting tins we bought in France "Saucisses de Toulouse rissolées aux légumes d'été".
 
Nigel is busy repairing one of our toilets again.  This time it is the seawater pump that now drips a bit of sea water on the floor each time we pump.  He took it a part yesterday to oil it.  And, when you try to put it together again - it is always a challenge to get it tight with old gasgets.  He will try to use silicon.  Lets hope it will work.
 
The temperature is quite pleasant; 26 degrees in the shade and 19 in the sea: perfect for us Scandinavians. 
 
Yesterday we met a nice English couple (John and Margreth).  John (who was an ex policeman and now retired) had sailed single handed to the Caribbean and back.  He gave us some tips how to handle the "boat boys".  Even though it is13 years since he did the trip, I am sure that a lot of it is still valid now. Today's picture: the oxide solos at the aluminium factory (couldn't I find a prettier picture?)