Le Marin, Martinique

Nano's blog.
Nigel Anderson
Wed 14 Feb 2007 23:09
Date: 14-02-07     Time: 23:59 UTC      Position: 14:27.93N  060:52.19W   Name: Le Marin, Martinique 

Click here for English version;

Jeg har tidligere rost Martinique for sine europeiske holdninger og effektivitet sett i forhold til den ellers avslappede holdningen som de karibiske øyene ellers har. Jeg tar alt tilbake! Den late og ineffektive levemåten har smittet over på eks-franskmennene (kjent som békés) også - iallfall de som har med spinnakerbommer å gjøre. En ny dag og fremdriften med bommen er at de gamle endene er tatt av det som var igjen av min bom, og at et nytt rør - som er for stort, er funnet i en container. Philippe har lovet å lage overgangsstykker og få det hele ferdig til i morgen tidlig ( han har tidligere lovet at det skal være ferdig i går, i dag tidlig og på slutten av dagen i dag!). Vi får se!
 
Vi har vært om bord for det meste - unntatt mine turer i land for å sjekke framdriften med bommen. Siden det er St. Valentines dag feiret vi med fransk pâte de fois gras og sjampanje til lunsj - se dagens bilde (litt smått fordi mobiltelefonene ikke virker ordentlig her). Jeg har ellers brukt dagen til å trekke en kabel gjennom båten til en ny VHF-antenne akter som primært skal være til AIS-radaren (som min kjære svigermor kjøpte til meg før vi reiste fra Norge) men som også skal være nødantenne. AIS-en har fungert med den gamle nødantennen som var inne i båten, men rekkevidden var litt begrenset - men nå blir det helt topp!
 
Vi er litt sent med bloggen i dag fordi vi invitterte oss selv til "Hvorfor Ikke" til sundowners, og ble der litt lenge - sammen med "Anne", "Helmax" og "Ringhorne". Det ble en sein men nydelig middag av laks i boks (fra Las Palmas) og Couscous.
 
Fersk baguette, pâte de fois gra og sjamganje til lunsj!
Fresh baguette, pâte de fois gra and champagne for lunch!

English version

I have in earlier entries praised Martinique and its békés (the white inhabitants of French origin) for their effectivity and European attitude to work. I take it all back! At least for those békés who deal with spinnaker poles! One more day and the progress in the project is that the two ends of the old pole are now taken off and are in the same workshop as the new pole. Five minutes work at the most. I took the dinghy ashore in the morning as agreed (the pole should have been ready) but Philippe was not to be found. After some work I got hold of him and we together found an 80mm diameter pole in a container which he uses as a store room. He promised to find the necessary adaptors from my 70mm ends to the new pole'e 80mm ends by the end of the afternoon - which saw me on shore again but no sign of Philippe. One of his henchmen phoned him (I was not trusted with his phone number!) and let me talk to him. So now the pole will be ready tomorrow morning (ha ha ha! I hear you say). We will see.
 
Otherwise we have been on board most of the day. As it is Valentines day we celebrated with real French pâte de fois gras and champagne (or at least fizzy French wine at a fraction of the cost) for lunch - which induced a need for an afternoon kip - see todays picture which rather small as the mobile phones don't work for sending e-mails here. Otherwise I have been pulling a cable from the nav. table to the back of the boat to go to a new reserve VHF antenna - which will also feed the AIS radar.
 
We are a little late with the blog today as we had invited ourselves over for sundowners with "Hvorfor Ikke". Other Norwegian boats with whom we have become acquainted were also there and the sundowners lasted perhaps a little longer than the _expression_ might imply.