Langøy/Sotra

Nano's blog.
Nigel Anderson
Sun 26 Aug 2007 18:36
Date: 26-08-07     Time: 17:30 UTC      Position: 60:20.11N  004:59.07E   Name: Langøy 

Click here for English version;

Vi valgte å bli her ved Thorstein og Trudes hus i dag. Vi startet dagen med internett-avisene osv, men kom oss ut av godstolen etterhvert og dro ut med Thorstein og de to bikkjene hans, Tiko og Felix, på en tur på nabo-øya Lokøy. Her var det som å gå i fjellet, bortsett fra at vi var bare noen titalls meter over havet. Bikkjene gikk høyt og lavt på jakt etter fugler, og fikk til slutt stand på en orrfugl. Dette var artig for oss å se - og god trening for hundene som snart skal til Finnmarksvidda på rypejakt. Se dagens bilde.
 
Kystkulturlaget hadde stelt i stand en sommermartnan i de gamle husene som en gang var "sentrum" på Langøy. Her var det boder med håndarbeid, lokale delikatesser osv. Interessant. Ettermiddag har vært rolig - jeg lånte Thorsteins 14 fot askeladden for en fisketur mens Rønnaug foretrakk varmen i båten. Fiskemiddagen uteble - jeg fikk fisk men var etter noe litt større enn det som bet på.
 
Ut på tur...... Bikkjene (f.v.) Tiko og Felix synes iallfall at en tur med innlagt svømming etter trepinner er en fin måte å tilbringe søndag på.
Out for a walk - the dogs (from left) Tiko and Felix at least think that a walk with a break for swimming after sticks is a perfect Sunday.

English version

We decided to stay here at Thorstein and Trude's house today - there is plenty to do here and the fresh northerly wind would make the sail from here a little unpleasant. After scanning the papers on the internet over breakfast, we went for a long walk around the neighbouring island of Lokøy with Thorstein and his dogs Tiko and Felix (see today's picture). The dogs are pointer dogs with great energy and raced around covering a great deal of ground. Eventually they tracked down a forest bird (whose name in English I have forgotten) and took stand - quite a sight. This is all very good training for the dogs.
 
The local association for promotion of coastal culture had arranged a weekend of events near by - in some old buildings once being the community centre of this island (in the years before road bridges came). Here there were stalls selling handicraft, local food produce etc. I borrowed Thorstein's 14 foot boat for an hour in the afternoon to go fishing while Rønnaug preferred the warmth of the boat. I caught quite a few fish, but nothing that tempted enough to make it into dinner..