Kuninkaallinen seura, punaisia housuja ja America's Cup

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Fri 5 May 2017 21:23
5
 
SIjainti 32:17.4N 64:47.3W
 
Mearran seikkailut Atlantilla jatkuvat. Saavuimme maanantaina St. Georgen passintarkastuksen jälkeen Bermudan pääkaupunkiin Hamiltoniin. Satamassa Royal Bermudan Yacht Clubilla  (RBYC)vastassamme oli ryhmä norjalaisia purjehtijoita sekä Tanskan kuninkaallisen laivaston kaksi purjealusta. Ohjelmassa on ollut jo tutuksi tullutta purjeiden ja vesikoneen korjausta sekä erilaisia huoltotöitä.
Bermuda on Atlantilla sijaitseva pieni veroparatiisisaari jonka asukasluku on noin 70.000 ja BKT / capita noin 80.000 USD. Vertailun vuoksi on mainittava että Suomen BKT on lähes puolet pienempi. Bermuda on itsenäinen valtio joka kuuluu Brittiläiseen Kansainyhteisöön. Maan väestö on pääosin afrikkalais- ja brittiläisperäistä ja turisteja tulee paljon Pohjois-Amerikasta. Afrikkalaistaustaisen väestön määrä on melko pieni koska Bermudalla ei ole ollut mitään varsinaista tuotannollista toimintaa. Hintataso on suomalaisittainkin melko kallis: esimerkiksi satamamaksu on 140 USD / yö ja tuoppi olutta maksaa noin 10 USD. Bermudalla on oma valuutta mutta myös US dollarit kelpaavat maksuvälineeksi. Maa on kuuluisa Bermudan kolmiosta sekä bermudashortseista, kadulla näkeekin hämmästyttäviä ilmestyksiä pikkutakissa, valkeassa kauluspaidassa sekä värikkäissä shortseissa ja pitkissä mustissa sukissa. Joku voisi kutsua niitä mauttomiksi mutta yllättävän nopeasti silmä on tottunut paikalliseen pukeutumiseen. Mearran miehistökin on käynyt hankkimassa värikkäitä shortseja sekä punaisia Atlantin ylittäjien housuja paikallisista putiikeista.
Skandinaavien lisäksi olemme tavanneet Bermudalla suomalaisen X.O. –venefirman toimitusjohtajan sekä America’s Cupin japanilaisen Soft Bank Team – veneen data-analyytikon. Bermudalla on käynnistymässä kolmen viikon kuluttua America’s Cup, vietimme yhden päivän hengailemalla varikkoalueella ja pääsimme myös näkemään veneitä lähietäisyydeltä. 50 – jalkaiset ja noin kaksi tonnia painavat foilaavat katamaraanit ovat kieltämättä vaikuttavia ilmestyksiä. Veneiden huippunopeudet ovat jopa 50 solmua ja miehistön grindereiden syke on purjehduksen aikana jopa yli 190 – tämä asettaa käsitteen vinssigorilla aivan uudelle tasolle. Veneiden lisäksi olemme päässeet tekemään tuttavuutta myös Soft Bank teamin muiden jäsenten ja kipparin Dean Barkerin kanssa RBYC:n järjestämässä cocktail-tilaisuudessa.
Meillä syke ei ole käynyt edes hetkittäin America’s Cupin purjehtijoiden lukemissa, päivät ovat kuluneet leppoisasti nautiskellen, olemme tutustuneet perusteellisesti Hamiltonin ravintolatarjontaan ja hieman on sykettä nostettu lenkkeilemällä sekä Saken vetämässä urheilupiirissä. RBYC:n klubirakennus on todella vaikuttava ja vaatimattomalla 2.500 USD vuosimaksulla seuraan voi liittyä jäseneksi. Klubin lounaita voi lämpimästi suositella. Jos nyt hakemalla hakee jotain negatiivista niin hyvää rommia täältä Bacardin pääkonttorin saarelta on vaikea löytää ja sikaritkin ovat Suomen hinnoissa. Myös pipon löytäminen kipparille on ollut melko haastavaa, lämpimät päähineet eivät kuulu bermudalaisten vakiovarusteisiin. Olemme kuitenkin pystyneet elämään sangen hyvin näistä puutteista huolimatta. Tätä kirjoitettaessa näyttää siltä, että vierailumme Bermudalla jatkuu vielä pari päivää koska Atlantilta on tulossa matalapaine joka on ennusteiden mukaan tuomassa yli 15 m/s tuulta eli jäämme vielä odottamaan tuulen rauhoittumista. Mikäpä meillä on täällä ollessa kuninkaallisella pursiseuralla maailman purjehduksen Mekassa, hyvässä seurassa, Suomen parhaita kesälämpötiloja vastaavissa olosuhteissa ja ilman ensimmäistäkään havaintoa hyttysistä!
 
Mearralla kaikki hyvin.
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image