Försti kiittää ja kuittaa

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Wed 31 May 2017 22:03
Sijainti 50:16.8N 03:02.3W
 
Tätä kirjoitettaessa Cornwallin niemimaan jyrkänteet näkyvät horisontissa perinteisen brittiläisen sumun keskellä. Matkaan Lymingtonin Berthon Yacht Broakeragen laituriin on enää vajaat 70 mailia. Tunnelma kannella on hilpeä, matkapuhelinverkon myötä Spotifyin kautta on soitettu Myrskyluodon Maijaa, Merilinjaa, Mikkiä Merihädässä ja muita klassikoita. Samalla on ideoitu mitä musiikkia soitetaan kunhan köydet viimein kiinnitetään. Kannatusta ovat saaneet niin Jääkärimarssi, Porilaisten Marssi, International, Finlandia kuin Albinonin Adagio.  Hilpeyden alla on kuitenkin aistittavissa aito haikeus, onhan Mearran reissu oikeasti tulossa päätökseen. Veneen 13 vuoden ja reilun 54.000 merimailin reissu on päättymässä ja Mearra on siirtymässä Berthonin myyntilistoille. Vähempikin vetää suomalaisen miehen vakavaksi.
 
Kiitos Mearra!
Onhan tämä elämä ihmeellistä; koneinsinöörikin voi kiintyä lujitemuoviin, ja vielä toisen omaan. Kiitos sinulle upeasta purjehduksesta, makeista surffeista, turvallisesta kyydistä. Olet linjakas ja vauhdikas Rouva. On ollut hienoa vuosien saatossa vahata kylkiäsi, vaihtaa öljyjäsi ja rapsuttaa pohjaasi mitä ihmeellisimmillä telakoilla ja satamissa Välimerellä ja maailman kaikilla muilla merillä. Tulet varmasti päätymään hyvään kotiin. Vaali kunnialla suomalaisia juuriasi ja muotojasi, sekä tämän WARC reissun unohtumattomia muistoja.
 
Kiitos Pekka!
Ulkopuolisen tarkkailijan subjektiivisen arvion pohjalta sinun elämäsi suuret rakkaudet ovat: Eija, Lapset, Mearra, Avaruus, Kirjallisuus, Virtapiirit, Pale Ale, Hector, Land Rover, Lampaat ja tässä nimenomaisessa järjestyksessä. Ero Mearrasta tulee varmasti olemaan haikea, mutta upeiden reissujen muistot lievittävät tuskaa. Harva ihminen voi sanoa saavuttaneensa elämässään jotain suurta. Sinä olet; olet kipparoinut itsesi ja neljäkymmentä ystävää turvallisesti ympäri maailman. Olet luotettava Kippari ja uudet punaiset housusi varmasti ansainnut. Kiitos, että olen saanut olla mukana jakamassa tätä ja Mearran aikaisempia seikkailuja. Kiitos ystävyydestäsi ja kärsivällisyydestäsi siinä.
 
Kiitos Ystävät!
On ainutkertaista ja etuoikeutettua elämässä, että on mahdollisuudessa viettää yhtäjaksoisesti 20 kuukautta oman puolison, hyvien ystävien ja omien lasten kanssa maailman merillä. Ensimmäisessä yhteisessä WARC-miehistöjen tapaamisessa tammikuussa 2014 Haukilahden Paviljongilla sovimme, että kaikki ovat samassa veneessä, yhdessä tsemppaamassa ja viemässä Mearraa maailman ympäri. Tämä on ollut aito tunnelma koko ajan. Yhdessä on jaettu aika monta iloa, seikkailua, aamupuuroa ja surujakin yöllisten tähtitaivaiden alla. Tämä reissu tullaan varmasti vielä elämään, nauramaan, liikuttumaan yhdessä uudestaan ja uudestaan tulevina vuosina. Rannalla reissua seuranneet ystävät, PSR ja monet muut ovat kannustusviesteillään myös tsempanneet meitä eteenpäin, kiitos siitä. Ja Puosu-Jaana, what can I say, sulle siirrän pohjoisen luoteeseen...
 
Kiitos Mearran Suojelusenkeli!
Ennen lähtöään maailman merille, Mearra vietti Juhannusta 2004 Bärösundissa, Vellun ja Ninan mökillä Åkerholmissa. Emäntä ja Isäntä lahjoittivat veneeseen, kaiketi Ninan itsensä tekemän, Mearran Suojelusenkelin, joka on keikkunut Mearran salongin seinällä paraatipaikalla koko ajan. Reissun varrella aikana olemme nähneet kanssaveneilijöitä niin karilla, kuin suurien mekaanisten, fyysisten tai henkisten vaikeuksien keskellä. Vaikka Mearran kyydissä onkin koko ajan ollut aimo annos merimiestaitoa, on silti ihmeellistä, että reissusta selvittiin ilman sen suurempia draamoja. Vailla sen suurempaa taikauskoa tai muutakaan paatosta, on kuitenkin tuntunut siltä, että olemme seilanneet turvallisten siipien suojassa.
 
Försti-Jukka over and out on channel 72.
 

JPEG image

JPEG image