Avomerella muistellaan Nuku Hivaa

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Thu 7 Apr 2016 04:57
6.4.2016
Sijaintimme 11:58.7S 141:12.5W
 
Purjehdimme tasaisessa sivutuulessa kohti Tuamotu atolleja. Marquese -saaret oli unohtumaton kokemus ja tanaan viela muistelimme Nuku Hivan tapahtumia.
 
Nuku Hiva otti WARC laivueen lampimasti vastaan saarten vieraanvaraisen perinteen mukaisesti.  Rendez-vous tapaamisemme olikin lahes kokopaivainen tapahtuma alkaen polynelialaisella tervetuliaistanssilla ja paattyen juhlavaan illalliseen, jossa saarten hallinnolliset edustajat pitivat asiaankuuluvat puheet. Paivan aikana naimme perinteisten ruokien. palmupunosten ja korujen valmistusta ja Jukka testasi polynesialaista kanoottisoutua. Illalla Nuku Hivan nuori kansantanssiryhma esiintyi ja lopuksi kylan bandi soitti. Illallinen koostui useista perinteisista ruokalajeista, joissa kookos, banaani, tonnikala, vuohi tarjottiin riemunkirjavina herkkuina.
 
Juhlien jalkeisen paivan kaytimme saareen tutustumiseen. Varasimme minibussin ja kuljettajan ja teimme retken saaren sisaosiin seka pohjoisrannan kyliin.
Tutustuimme  arkeologien esiin kaivamaan muinaiseen polynesialaiseen kylaan viidakossa vuoren rinteessa. Meita ilahdutti erityisesti alkuperainen Tiki –patsas seka kiviset vankilakuopat, joita ihmisyojaheimo kaytti tuoreruuan varastoimiseen. Vaikka kalastus oli tarkea osa kulttuuria, oli kylat tehty korkealle viidakkoon joen varteen. Ilmeisesti korkealla olevaa kylaa oli helpompi puolustaa vaikeina aikoina heimosotien riehuessa. Viidakon lehvaston alla oli myos miellyttavan viileaa.
 
Parin tunnin autoreissulla ihmettelimme kaikkialla vapaana liikkuvia hevosia. Oppaamme sanoi etta hevoset ovat “libertee”. Paattelimme etta osa niista elelee puolivillina vehreilla saarilla. Saaren teilla ajeli paljon uuden oloisia hienoja neliveto autoja. Osa saarelaisista on vaurastunut Noni –hedelmille, jotka ovat olleet laaketeollisuuden raaka-aine 1990-luvulta alkaen. Hedelma on pahanhajuinen ja terveelliseksi mainostettu mehukin aikamoista lienta.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin.
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image