Port Resolution ja John From

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sat 16 Jul 2016 10:52
15.7.2016
Sijaintimme 18:49.2S 169:00.7E
 
Mearran ja koko World ARCin miehistö on saanut nauttia muutaman päivän Port Resolution kylän vieraanvaraisuudesta. Tämä Mt Yasur tulivuoren kupeessa oleva kylä on löytänyt paikkansa meidän kaikkien sydämissä. Ihmisten välittömyys ja iloisuus on koskettavaa. Kyläläisten arki näyttää edelleen sujuvan samassa, vuosisatoja sitten muodostuneessa luontaistalouden hengessä. Taro, jamssi, papiaja, banaani sun muut hedelmät kasvavat tulivuoren tuhkalla höystetyssä maassa. Kanat ja siat kulkevat vapaana pitkin pihapiirejä ja pikkupojat juoksevat pylly paljaana, kunnes tulevat ympärileikatuksi. Kalaverkkoja vedetään yhdestä puunrungosta veistetyllä kanootilla. Varakkuus mitataan sikojen määrällä. Mitä enemmän sikoja, sitä enemmän voit teurastaa seremonioiden yhteydessä. Yhteisössä on selkeästi naisten piiri ja miesten piiri. Naiset pitävät kodista huolta ja hoitavat lapset. Miehet kokoontuvat työpäivän päätteeksi miesten talolle puhumaan tärkeistä asioista kaavakupillisten äärellä. Kaavaa nautitaan myös kylän laitamille viidakkoon rakennetuissa “kaavabaareissa”.  Perinteen mukaan naiset eivät saa edes katsoa kaavabaarien suuntaan, mutta nykyään osa hyväksyy naiset mukaan. Edistystäkö tämäkin tässä yhteisössä, joka kritisoi Digicelin eli paikallisen teleoperaattorin verkon riittämätöntä kapasiteettia huolehtia Port Resiolution kylän asukkaista.
 
Visiittimme ehdoton kohokohta oli World ARC fleetin ja kyläläisten välinen lahjojen vaihtoseremonia, joka pidettiin eilen. World ARC on jo muutaman vuoden tukenut kylän koulua rahoittamalla esimerkiksi esikoululle uudet tilat. Lisäksi tuomme joka vuosi kyläläisten tarvitsemia tarvikkeita kuten kirveitä, lapioita, kattiloita, aurinkokäyttöisiä taskulappuja, koulutarvikkeita ja vaatteita. Vaihtoseremonia alkoi rituaalitansseilla, joissa laulu raikasi ja jalat tömistivät tannerta. Koululaisten lauluesitys toi meille kaikille kyyneleet silmiin. Lasten viattomuus ja luottamus, että elämä kantaa meni suoraan sydämiin. Kuuntelimme lauluja kylän naisten punomissa banaaninlehvähatuissa. Kylän viskaalien ja WARC veneiden kapteenien puheenvuorojen jälkeen alkoi lahjojen jako. Kyläläiset olivat koonneet banaaninlehvistä punottuihin kasseihin erilaisia vihanneksia ja hedelmiä meille lahjoiksi. Meidän tuomat kattilat, kirveet ja vaatteet jaettiin tasapuolisesti jokaiselle perheelle omaan kasaansa pihanurmelle. Muutamat tarvikkeet menivät selkeästi jaon ohi: Rapalan lippalakit ja lukulasit livahtivat jakajien kavereiden päihin.
 
Lahjaseremonian jälkeen Mearran miehistö jakaantui eri askareihin: Tuomas lähti surffaamaan, Pekka korjaamaan generaattoria, Jukka pelaamaan jalkapalloa kylän lasten kanssa ja Juha, Melina, Juuso ja Jaana lähtivät etsimään salaperäistä Cargo Cultin ja John Frum uskonnon juuria. Tarinan mukaan John (from America) tuli kolmekymmentä luvulla Mt Yasurin lähellä olevan Sulfur bayn kylään ja kehoitti Tannalaisia pitämään kiinni omista perinteistään. Tämä siis ajalla, jolloin maa oli vahvasti sekä Englannin että Ranskan valtapiirissä. Maalla oli tuolloin jopa tuplahallintomalli, joka noudatti molempien maiden lainsäädäntöä. Toinen maailmansota toi maahan USAn sotajoukkoja ja Tannalaiset ihastuivat erityisesti tummaihoisten sotilaiden ystävällisyyteen. Heidän tuomat tavarat ja herkut nivoutuivat kulttiin ja John Frum kultin jäsenet edelleen odottavat Johin uutta tulemista. Kultin uskotut ottavat kukkien välityksellä yhteyden Johiin kuullakseen profetioita. Kultti hyväksyttiin 1956 uskonnoksi ja se elää edelleen taikauskonnon ja kristinuskon sekamelskaisissa yhteisöissä. Kultin pyhäpäivä on perjantai, jolloin väki kokoontuu Nakamai kylän päämajaan laulamaan amerikkalaisten taistelulaulujen sävelmiin sanoitettuja gospel tyyppisiä lauluja. Laulut jatkuvat kuulemma aamuneljään viiteen saakka, mutta ei hätää, lauantai on seitsemännen päivän adventistien pyhä ja sunnuntai on presbyteerien pyhä, joten kulttialaisilla on riittävästi aikaa toipua maanantaina alkavaan neljän päivän työviikkoon. Kerran vuodessa, eloluun 15 päivä kulttilaiset pukevat päälleen amerikkalaisten sotilaiden vanhat uniformut, kantavat puupyssyjä ja nostavat Amerikan lipun salkoon. Itse asiassa kultin pääkylässä USAn lippu nostetaan salkoon joka päivä. Visittimme kultin pääkylään taisi luoda uuden legenda: John (=Juha) from Finland tiesi kultista asioita, joita perusturisti ei tiedä ja on lisäksi langattoman tiedonsiirron ekspertti. Juha sai tehtäväksi vakuuttaa Digicel laittamaan kännykkäverkko sellaiseen kuntoon, että Port Resolutionin peitto sallisi paremmat puhelut ja Internet-yhteyden.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image