Tietovisailua ja tonnikalaa

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Mon 11 Jul 2016 06:01
10.7.2016
Sijaintimme 18:43.0S 173:52.4E

 

Joko keksitte vastauksen eiliseen tietovisakysymykseen? Eli mitä tarkoittaa Melanesia ja mistä sana juontuu? Oikea vastaus kuuluu: Melanesia on yksi tyynen valtameren kolmesta saariryhmästä. Nesia viittaa saaristoon. Polynesia nimettiin saarten valtavan määrän takia, Mikronesia saarten pienuuden takia. Melanesia taas nimettiin saarten muita tummemman väestön takia (Mela=musta). Saariryhmän väestö polveutuu Kaakkois-Aasiasta tulleiden Austronesialaisten ja Papuan tummaihoisen väestön sulautumisesta.

 

Pienen tietopläjäyksen lisäksi voimme kertoa, että saimme tänään legimme ensimmäisen kalansaaliin! Jukka oli juuri tiedustelemassa miehistön nälkätilannetta, kun virvelin kela alkoi julmetusti soida. Kalojen parhaimmistoon kuuluva keltaeväinen tonnikalahan sieltä tuli. Ei muuta kuin lounaaksi tekemään sashimia ja soija-wasabit kylkeen.

 

Kelit ovat olleet varsin yllättäviä. Tuulta oli luvattu alle 5 m/s, mutta aamupäivällä Tasmanian merellä pauhaava matalapaine tuotti meille 12 m/s vastaisen tuulen, ja Mearra Nieida joutui ensimmäistä kertaa St.Lucialta lähdön jälkeen etenemään kryssimällä.   

 

Eikä päivä ole mitään, ellei veneen insinööreille löydy jotakin aivopähkinää. Tänään arvoituksen kohteeksi muodostui veneen pilssi, johon oli mysteerisesti kertynyt melkoinen määrä vettä. Hämmentäväksi seikaksi muodostui se, ettei ulkoista vuotoa löytynyt, mutta pilssivesi oli kuitenkin suolaista. Pitkällisen selvittelyn jälkeen syyllinen kuitenkin löytyi. Vesikoneen keulaboksiin johdettu poistovesiputki oli tukkeutunut niinkin monimutkaisella esineellä kuin rätillä!

 

Pienistä kommervenkeistä huolimatta Mearra Nieidalla kaikki hyvin.

 

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image