Vetta kolmella tapaan

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sat 6 Feb 2016 11:31

Vettä kolmella tapaan

Panaman karnevaalit käynnistyivät eilen illalla. Musiikkilavoja ja myyntikojuja on rakennettu päiväkausia ja rantabulevardi on suljettu liikenteeltä. Karnevaali-kitti koostuu t-paidasta, rommipullosta ja kolmesta Red Bull tölkistä – selittänee juhlan luonteen. Vesi on karnevaalien keskeinen elementti. Perinteen mukaan tanssivan juhlakansan päälle ruiskutetaan vettä tankkiautoista. Maassa on käyty ylimmällä poliittisella tasolla keskustelua, pitäisikö vesiruiskut peruuttaa El Ninon aiheuttaman vesipulan takia. Kansa kuitenkin vaatii leipää ja sirkushuveja, joten vettä on luvassa. Todellinen syy lienee kuitenkin se, että pääministeri omistaa rommi- ja kaljatehtaat. Iloinen juhliva kansa kuluttaa enemmän!

Mearran vedenkäyttö sen sijaan on ollut säännöstelyssä San Blas saarilta alkaen. Vesikoneen pumppu tuli tiensä päähän. Kahden vuorokauden korjausrupeama kolmen insinöörin voimalla ja varaosia kahdesta rikkinäisestä pumpusta yhdistämällä ei kuitenkaan tällä kertaa tuottanut tulosta. Yleensähän ongelmat ratkeavat kapteenin huutoon: ”I am invincible!”.  Mearra gast association suhtautui tilanteeseen rauhallisesti ja hyväksyi tiskauksen merivedellä, hiusten pesun merivedellä, kahvinkeiton pulloveteen jne. Arturo Panama Citystä tilasi meille uuden pumpun Jenkeistä. Fedexin reititystä muokaten se tavoitti meidät täällä Panama Cityssä ja alta aikayksikön vesikone toimi taas kuin unelma.

Eikä vesijutut lopu vielä tähän. Jouduimme siirtämään ankkurointipaikkaa ensimmäisena iltanamme Panamassa ja huomasimme, että moottori ei saakaan jäähdytysvettä. Aamulla sitten konehuone auki ja ongelmaan ratkomaan. Osoittautui että moottorin merivesipumpun laakerit olivat niin sanotusti paskana. Siitä sitten alkoikin varsinainen varaosan metsästys. Paikallinen Volvo Pentan kaveri lupasi osan kahdessa viikossa Saksasta. Asiatonta asiakaspalvelua sanoi Försti (tosin hieman hiiltyneemmin!). Takaisin Arturon luokse käynnistämään plan B ja C: B) Arturo jäljitti osan Miamista ja se tulisi sieltä parissa vuorokaudessa suoraan tulliin ja C) Sr Nelson, paikallinen superhandyman, lähti rakentamaan osaa mistä lie värkeistä.  Sr Nelson oli voittajakortti ja moottori oli jälleen kunnossa joitakin tunteja ennen Miamin varaosan saapumista. Saksa-korttia ei ketään huvittanut pelata! 

Mearralla ja Panamassa siis kaikille riittää vettä.

Huomenna kokka kohti Las Perlas saaria helmenkalastukseen. Mearralla kaikki hyvin.