Agulhasin Valloittajat liikkeell ä!

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sun 18 Sep 2016 13:10
18.9.2016
 
 
Sijaintimme 09:02.7S 114:55.9E
 
Agulhasin Valloittajien rytmiryhmä, Noora, Leena ja Kimmo ovat saapuneet veneelle, startti suoritettu ja tätä kirjoitettaessa Balin saaren humppahelvetin yövalot kimmeltävät jo noin 20 mailin päässä koilisessa. Matkaa jäljellä ensimmäiseen stoppiin, Joulusaarille, on 548 merimailia. Perille saavuttaneen keskiviikkovuorokauden aikana. Ensimmäinen yövuoro käynnistynyt, ensimmäiset meritautipotilaat pitkällään, ensimmäinen maittava meridinneri syöty, kaikki on uutta ja jännää. Miehistö ei varmaan suurempia esittelyjä kaipaa, mutta kaukaisemmille lukijoille tiedoksi, että Intian valtamerelle valikoitui kokenut joukko kantahenkilöstön jatkoksi; Leena on omaa venettä Itämerellä kipparoiva Mearra konkari oltuaan mukana jo Atlantin ylityksessä, Kimmo on kokenut kisakanuuna, useissa eri veneissä kelpo gastiksi rutinoitunut, Noora taasen on pienen ikänsä ollut kipparin kovassa koulussa perheen veneissä, ja Mearralla myös valloittanut Biskajan ja Azorit.
 
Legin nimi on juonnettu reissun loppupuolella odottavasta merimiesten kauhusta, Agulhasin merivirrasta.  Afrikan mantereen ja Madagasgar saaren välissä on vallalla jatkuvasti noin 4-6 solmun pohjoinen merivirta, joka johtaa Intian valtameren vesiä jäähtymään eteläiselle merelle. Kun tämä virta kohtaa Afrikan kärjen takaa vyöryvien matalapaineiden tuomat eteläiset rajut vastatuulet, syntyy kiehuva pata, joka on upottanut laivoja vuosisatoja. No, tämä jännä vaihe on edessä vasta marraskuun alussa, joten palaamme tarkempaan Agulhas anatomiaan tuonnempana.
 
Ennenkuin tänään päästiin vesille, Lombokin viereisellä Gili Geden trooppisella unelmasaarella suoritettiin parin päivän aikana perinteiset matkavalmistautumiset; uusi miehistö kävi läpi perusteellisen turvakoulutuksen, generaattoria ja muita härpäkkeitä korjattiin, Mataramin kaupungissa (2 h bussimatkan päässä!) käytiin shoppailemassa muonaa oikein reilumman kanssa, tutustuttiin uusiin muiden veneiden miehistöihin ja tietysti nautittiin World ARC miehistöjen kanssa palkintojenjaon yhteydessä maittava dinneri. Palkintojenjaon aluksi kisan jury ilmoitti päätöksestään, että Darwin-Lombok välille ei virallisia tuloksia lasketa, koska joka veneellä oli koneella ajettuja tunteja yli kolmannes koko matkan kestosta. Tämä päätös oli ymmärrettävä, koska legin luonne oli muuttunut purjehduskisasta Volvo-Penta kestävyyskokeeksi. No, Mearran miehistöä aluksi harmitti, koska tiesimme, että olimme pesseet koko porukan purjeilla. Mearra saikin erikoispalkinnon oltuaan ensimmäisenä starttilinjan yli ja tultuaan maaliin joukon pienimmällä konetuntilukemalla, 82h. Siis lähes tuulettomissa olosuhteissa purjehdittiin hienosti ja lujaa aina kun pienikin tuulenväre ilmaantui.  “You guys really tried hard ” oli WARC pomon, Andrew Bishopin, kommentti ojentaessaan pystiä kippari Pekalle. Onnittelut vielä Eliittikumppaneille; Oskulle, Villelle, Tanelille ja Valtterille. Euroboys!!!
 
Aamun startti tapahtui sekin lähes tuulettomissa olosuhteissa, ja näin jury kevensi starttisääntöä niin, että moottorin käyttö sallittiin viivan ylityksessä. Keli oli jopa niin kevyt, että yksi vene, Blue Flyer, päätti peruuttaa starttilinjan yli! Australialaista purjehdushuumoria. Hyvin nopeasti tuuli nousi ja nyt on pulleilla purjeilla joukko hyvin liikkeessä. Erityiseksi haasteeksi muodostui Lombokin ja Balin saaren välinen syvä salmi, jossa fliitti kohtasi kovan, noin 5 solmun, vastavirran. Piinaavan hitaasti siitäkin lopulta selvittiin.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!