Re: Colon, here we come

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Fri 29 Jan 2016 20:20
Perjantai 29.1 klo 18
Sijaintimme 09:22.1N 79:57.1W
 
Tanaan perjantaina Mearra Nieida on ollut tukevasti laiturissa koko paivan. Miehistolla on kuitenkin kiiretta pitanyt.
Aloitetaan Pekasta. Pekka herasi aamulla seitseman aikaan kuten joka aamu. Tanaan ehka varttia yli. Nautittuaan  Marinan terasilla perinteisen American Breakfastin Pekka siirtyi mielipuuhiinsa eli korjailemaan veneen eri osia. Tanaan oli vuorossa VHF radion antenni. Siina meni aamupaiva mukavasti. Iltapaivalla Pekka lahti Micken ja Kickan kansssa yhdessa taksilla Shelter Baysta Colonin keskustaan. Matka kestaa n 45 minuuttia. Micke puolestaan vietti aamupaivan toita tehden koneen aarella ja Kicka puolestaan oli innolla sosiaalisessa mediassa, kun kerrankin oli kelvollinen WiFi yhteys. Aamiaisen Micke ja Kicka nauttivat myos Marinan terassilla. Hanna meni heti aamusta, siis noin puoli kahdeksalta, Marinan kuntosaliin. Kuntosali oli Hannan mukaan muuten ihan kiva, mutta koska siella ei ollut ilmastointia, kuntoilu 30 asteen helteessa oli hiukan hikista. Sitten Hanna kavi lenkilla. Iltapaivalla Hanna puolestaan auttoi Jukkaa ja Jaanaa ruokatavaroiden lajittelussa ja sijoittelussa veneeseen. Jukka ja Jaana olivat aamulla hereilla jo ennen seitsemaa ja lahtivat siita heti lenkille ja sitten Marinan ravintolaan nauttimaan aamiaista. Heti sen jalkeen Jaana ja Jukka lahtivat klo 9 pikkubussilla kohti Colonin kaupunkia suorittamamaan megaostoksia seuraaville aika monille viikoille. Tero lahti ostoksille heidan avukseen. Ennen lahtoa Tero kavi uimassa ja nautti aamiaiseksi 2 croisanttia, myslia, lasin tuoremehua seka latte-kahvin.
 
No, paivan iso homma todellakin oli tuo kauppareissu ja ostosten tekeminen. Tilanne on nimittain se, etta tanaan piti tehda veneen kuivamuonaostokset aina Tahitille saakka. Siis aina tuonne noin maaliskuun lopulla saakka. Miettikaa itse siella kotona tilannetta. Teidan taytyisi tanaan menna Alepaan tekemaan ostokset jotka riittavat kaiken kuivamuonan osalta seuraavat kaksi kuukautta ja 7 hengelle. Lisaksi oli huomioitava kaikki siivoustarvikkeet, vessapaperit sun muut samalle ajanjaksolle. Onneksi Jaana oli laatinut ostoslistan huolella. Niin, ja lisahaasteena viela se, etta te siella Suomessa tekisitte ostoksenne tutussa kaupassa ja tutuista tuotteista. Taalla taas kauppa ja tuotteet taysin vieraita. Ja viela lisahaasteita. Veneeseen ei saa ostaa mitaan turhaa, koska tilaa on varsin niukasti. Ei siis voi shoppailla rennoin rantein yhta sun toista ostellen. Niinpa Jaana viisi sivua pitka ostoslista oli tarkkaan harkittu ja taytta asiaa.
Ehka joku teista ihmettelee, mika pakko nuo kaikki oli taalta ostaa. Syy on seuraava. Seuraava pysahdyksemme on Panama City. Mutta siella meilla ei ole varmuudella laituripaikkaa, joten tavaran raahaaminen kumiveneella veneeseen olisi aika mahdoton juttu. Sama juttu Las Perlas saarilla. Galapagossaarilla paasemme laituriin, mutta se on maailman noin kallein paikka ostaa yhtaan mitaan. Ja kun Mearra Nieida lahtee maaliskuun 1. paiva Galapagossaarilta kohti lantta, ei ainakaan kolmeen viikkoon ole ymparilla mitaan muuta kuin Tyyni valtameri. Siksi moinen suurostos taalla tanaan.
Ostosten tekemiseen meni kaupassa noin pari tuntia. Jukka maksoi ostokset ja tarjosi kassalla vanhasta muistista vihreaa S-korttia.
Kaupasta Jukka ja Jaana lahtivat noin 30 kauppakassin kanssa taksilla veneelle. Tero otti puolestaan toisen taksin ja lahti Colonin keskustaan, jonne Pekka, Micke ja Kicka saapuivat taksilla hiukan myohemmin.
Colon on muuten harvinaisen kehnossa kunnossa oleva kaupunki. Joskus se on on nahnyt parempiakin aikoja. Mukavasti kuitenkin iltapaiva Colonissa soljahti.
Viela muutama sanana tasta Panaman kanavasta. Mickehan piti meille eilen luennon kanavan vaiheista ja lupasimme siita aina muutamia paloja jakaa teidan kanssa, rakkaat lukijat. Kanavan rakennushan alkoi jo vuonna 1870 ranskalaisten toimesta. Tyota johti ranskalainen huimapaa  Ferdinand de Lesseps, joka oli aiemmin johtanut Suezin kanavan projektia. Han oli melkoinen yrittaja ja optimisti. Jostain han onnistui haalimaan urakalle rahoittajia ja ymparipuhumaan ihmiset uskomaan tahan hankkeeseen. Ikava kylla koko homma meni hanen johdollaan taysin pieleen. Kymmenia tuhansia ihmisia kuoli malariaan ja keltakuumeeseen. De Lessepsin omat ja firman rahat menivat  myos sekaisin ja lopulta ainoastaan Ranskan Akatemian kunniajasenyys esti hanta paatymasta tiilenpaita lukemaan. Vuonna 1904 amerikkalaiset ottivat hommaan hanskaansa ja valmista syntyi. Elokuun 15. paiva vuonna 1914 ensimmainen laiva matkusti Panaman kanavan lapi. Syyskuun 4.paiva 2010 rahtilaiva Fortune Plum sai kunnian olla miljoonas kanavan lapi ajanut alus.
Juuri nyt kippari ja peramies ovat kapteenien kokouksessa, jossa saamme tarkat ohjeet miten kanavan lapi  ajetaan.
Mutta palataan kanavan mielenkiintoisiin vaiheisiin viela tarkemmin lahipaivina.
Tassa kaikki talta paivalta. Mearra Nieidalla siis kaikki hyvin.
 
 

January 29, 2016

 

Yet another apology for being much less productive than Tero, who is creating the Finnish language blog, but then, he is a media person with substantial reporting and editorial experience, and I’m just one of the engineers onboard…

We arrived in Shelter Bay on Thursday early morning, having cruised for less than 15 hours from Dog Island in the San Blas archipelago. The highlight of this short voyage was that we caught a maybe 8-10 lbs yellow fin tune, which was instantly consumed.

Shelter Bay is on the other side of the bay from Colon, which is the actual town connected to Panama Canal’s Caribbean end. The process required for passing through the Canal is very cumbersome and bureaucratic. Pekka and Jukka just returned from todays captains meeting, and we have had the boat re-measured with the greatest accuracy, we have completed numerous forms, and they were briefed on everything from the strength of the rope used to tow/steer us through and how our boats have to be tied together. They were also told that we will get an official pilot/advisor onboard for the entire passage, except for the night when he will be picked up after we have anchored. We were advised to seriously consider our menu and drinks during the passage, as it may have a direct impact of how smoothly things will go, and where we will find ourselves in the que… Having lived in France for many many years, I sort of felt at home ;-)

Over the past two days we have visited the Gatun locks of the Canal and also gotten acquainted with the the old town of Colon. Unfortunately, we all came to the conclusion that the English meaning of the word Colon may not be a pure coincidence, this is a pretty rough place. All of us were thinking Havana – many traces indicating that some level of good life has been here, and left. There has clearly been investment and consumption done here, from the late 1800s until it all ended in 1999, when the US pulled out their last military base, and foreign investment seized. Colon was after all one of the main spots when the French made their attempt at building the Canal, which started in the 1870s. Ferdinand de Lesseps, the ultimate French entrepreneur and visionary, got the French administration and people behind his grand idea of digging the channel, just as he had done for the Suez Canal earlier. He managed to raise 1,5 billion Francs using methods and instruments todays high-tech entrepreneurs could still learn from, in good and bad. After the collapse of of Compagnie Universelle du Canal Interoceanique, the Americans came in and finished the job, and got the first ship through the locks in 1914. They had cleared one million vessels through in 2010, and are now ready to open a parallel, new channel in a few months.

The locks themselves were a very interesting sight! The sheer size of everything here is quite amazing! There are three chambers, each 1000 feet long and 100 feet wide. Each chamber uses about 26 million gallons of water to move a vessel 75 feet up, or down. Many of the ships that go through are about exactly this size, and they have only about 1 foot clearance on both sides when they are brought through. They move forward using their own engines but are kept on course by small train engines that move on tracks on both sides of the trench.

We will give you some more color on all of this after we actually have passed through. Also, we will post a link to a live video stream, courtesy the Panama Canal Company, where you can all follow our progress through the locks, once we get there on Sunday evening and Monday midday (for the Pacific end locks), local time.

All good on the Mearra Nieida. Tomorrow we are heading off to an indian village - stay tuned!

JPEG image

JPEG image