Lomalla Lomalomalla

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Tue 14 Jun 2016 08:31
13.6.2016
Sijaintimme 17:10.9S 179:01.4W
 
Sunnuntaiaamuna Mearran miehistö suuntasi Lomaloman kyläkirkkoon. Pyhäpukeutuminen paikallisen tavan mukaan tarkoittaa naisille ja miehille nilkkapituista hametta ja olkapäät peittävää paitaa. Tämähän onnistui vaikka meidän miehet näyttivätkin lakanapyyhkeet lanteillaan ennemminkin saunapolkua astuvilta kuin kirkkokansalta. Saimme lämpimän vastaanoton ja paikalliset tulivat juttelemaan ennen seremonian alkua – puhe toki oli helmikuussa kylään iskeneessä sykloonissa ja siitä toipumisessa. Tunnelma kirkossa oli hieno, laulu vaikuttavaa ja tilaisuudessa kastetun pikku käärön juhlallisuudet saivat silmäkulmat kostumaan. Kolehtiin olimme varautuneet keräämällä nipun taaloja kätköistämme.
 
Miten voisimme auttaa Lomaloman kylää ja ihmisiä katastrofin jäljiltä? Selvittelimme Sea Mercyn hyväntekeväisyysjärjestön koordinaattorilta mitä voisimme tehdä, voisimmeko esimerkiksi siivota rantaa, johon myrsky oli jättänyt paljon roskaa ja luonnon roinaa? Hämmästyimme, kun Jonathan totesi, että älkää tehkö sitä, kyläläisten on tehtävä se itse. Venekunnat saivat sittemmin ohjeet – voitte kerätä kaikkea mahdollista ylimääräistä tavaraa veneistänne; ruokaa, vaatteita, keittiötarvikkeita, pesuaineita, jne. ja Sea Mercyn venekunnat toimittavat ne eniten tarvitseviin kyliin ja ihmisille. Lomaloman kylää paljon pahemmalla tolalla on monta pikku kylää, joista trooppinen myrsky oli vienyt ihan kaiken. Saimmekin Mearralla kokoon ison säkillisen käyttökelpoista tavaraa, ruokapurkkeja ja purnukoita. Martille tiedoksi,  Keen-sandaalisikin pakattiin mukaan. 
 
Kirkonmenojen jälkeen lähdimme patikoimaan polkua ylös vuoren rinnettä, saaren yli ja toiselle rannalle. Matka kesti lähes tunnin suuntaansa, maisemat Tyynelle merelle olivat upeat, liikunta teki hyvää. Sen jälkeen oli aika nostaa ankkuri ja suunnata Vanua Balavun saaren pohjoiskärkeen, Bay of Islands saariryhmään.
 
Nyt vietämme maanantaipäivää tutustuen uuteen ankkuripaikkaamme, uimme, lueskelemme ja teemme veneen pieniä huoltotöitä. Tänään on tarkoitus myös sopia reittisuunnitelma tämän legin jo kovin kokeneen miehistön viimeisen noin kahden viikon ajalle Fidzillä – missä kaikkialla haluamme ja ehdimme vielä käydä ennen paluuta koto-Suomeen.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image