Genaakkerilla kiitäen

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Wed 11 Jan 2017 15:08
11.1.2017
Sijaintimme 25:55.4S 08:04.6E
 
Yö purjehdittiin pilvien välistä vilkkuvan lähes täyden kuutamon valossa ja ilman näköhavaintoja muista aluksista. Yksi kalmari sekä lentokala löytyi kannelta auringon noustessa. Tuulet ovat säilyneet mukavan sivumyötäisinä ja tuulen nopeus on ollut viimetunteina pääsääntöisesti noin 10 m/s. Aallokko on rauhoittunut entisestään ja meno nautinnollisen tasaista. Vuorokauden matkasaldoksi tuli 161 mailia, hieman vähemmän kuin edellisinä päivinä. Niinpä pian aamiaisen jälkeen rullasimme genoan sisään ja nostimme tilalle genaakkerin. (Isopurjeesta poistettiin reivit jo yön aikana.) Vauhti kipusi yli kahdeksaan solmuun ja ohitimme 1000 merimailin rajapyykin; st Helenaan on tätä kirjoitettaessa matkaa vain 976 merimaila.
 
Muutama sana aluksen työvuoroista: Yöaikaan vahdin pituus on neljä tuntia ja kannella on samanaikaisesti kaksi henkeä. Vuorot etenevät lomittain: ensimmäiset kaksi tuntia vietetään edeltäjän kanssa ja seuraavalle kahdelle tunnille herätetään kannelle seuraksi uusi vahti. Osalle vuoroista on kehitetty omat nimet: prinsessavuoro klo 18-24, koiravuorot 24-04 sekä 02–06, aurinkovuoro 04-08. Päiväsaikaan kansivuorojen rinnalla kierrätetään muita tärkeitä tehtäviä: kukin tekee vuorollaan aamiaisen, lounaan, illallisen tai yöeväät kansivahdeille (kuumaa vettä termoskannussa ja pikkupurtavaa kannella pidettävään muovilaatikkoon). Lisäksi kerran päivässä iskee siivousvuoro sekä kaksi radistin vuoroa eli yhteydenpito SSB-radiolla WARC-purjehduksen muihin veneisiin: jokainen vene ilmoittaa oman sijaintinsa ja tuulitiedot sekä raportoi mahdollisista ongelmista.
 
Kuuden hengen miehistöllä nämä rutiinit toistuvat luonnollisesti kuuden päivän jaksoissa. Vuorot on pyritty rakentamaan siten, että tehtävät eivät kasaudu ja kullekin jää riittävästi lepoaikaa toipua yövahtiosuuksista. Toistaiseksi vuorolista ja upeat maisemat ovat pitäneet miehistön kiireisenä eikä pelikortteja ole kaivettu esiin. Tosin tärkeimpien korttipelien sääntöjä on yhdessä tapailtu.
 
Eräs tärkeä tehtävä ei ole merkitty vuorolistaan: kalastus. Kalastus alkaa yleensä aamulla auringon nousun aikaan ja jatkuu iltahämärään saakka. Syöttinä toimii iso viehe, jossa on noin puolen metrin peruke. Vapa on paksu ja varsin lyhyt, avokela samoin järeää tekoa. Vapa kiinnitetään omaan telineeseensä veneen perään ja sidotaan varmuuden vuoksi paksulla narulla veneeseen kiinni. Viehe lasketaan perästä tuhdin siiman varassa muutaman veneenmitan päähän ja sitten odotellaan, että kelan räikkä huutaa saaliin merkkinä.  Edellinen tonnikala on jo syöty...  
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin.
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image