Mt. Yasur ja taivaallinen ilotulitus

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Thu 14 Jul 2016 10:18
13.7.2016
Sijaintimme 19:31.6S 169:29.7E

 

Eilinen Mt. Yasur tulivuori on yksi suurimmista luonnonihmeistä. Paikallisessa turistioppaassa sitä verrataan Viktorian putouksiin, Grand Canyoniin ja Marchu Pichuun. Vaikka on nähnyt dokumenteista, miten tuore laava räjähtelee tulivuoren uumenista, tätä tunnetta ei voi ruudun kautta välittää. Ei ollenkaan. Se paine, joka saa korvat lukkoon ja jytinä, joka saa jalat värähtämään saa rationaalisemmankin insinöörin hetkeksi uskomaan saapuneensa Taru Sormusten Herrasta –elokuvan Mordoriin. Autenttisuutta lisäsivät vielä olemattomat turvallisuustoimet. Tulivuoren reunalla ei ollut tietoakaan kaiteista, puhumattakaan hengityssuojaimista taivaalle tupruttavien rikkipilvien varalta. Sanovat, ettei minkään muun aktiivisen tulivuoren reunalle pääse yhtä helposti kuin Mt. Yasurin.

 

Tänään hyvästelimme myös pari venekuntaa, jotka suuntaavat matkaansa Australiaan. Monet veneet jättäytyvät WARC:ista vuodeksi tässä vaiheessa matkaa. Osa heistä jää kiertämään Uuden Seelannin ja Australian vesiä. Osa taas palaa takaisin kotimaahansa ja jatkaa matkaa vuoden päästä. Hyvästelimme tänään Mearra Nieidalle läheiseksi tulleet venekuntalaiset, jotka purjehtivat eteläisempää reittiä Uuden Kaledonian kautta Brisbaneen. Spiritin herttaiset ruotsalaiset asukit, Pia ja Erik lähettävät veneensä Välimerelle. New Yorkista lähtenyt, Jasonin ja Gailin kipparoima Two Fish päättää samoin matkansa sinne ja laittaa veneensä myyntiin. Hyvästien jättö oli haikeaa ja treffejä on sovittu niin Itämerelle kuin Central Parkkiin. Ystävyyden merkeiksi luovutimme molemmille venekunnille Mearra Nieida signeerauksella varustetut Suomen viiriliput.

 

Illan paatteeksi nautimme herkullisen illallisen Port Resolution kylan parhaassa ravintolassa, Lean ravintolassa. Kylassa on kaksi ravintolaa ja ne ovat pienia, banaaninlehdista punotuilla matoilla vuorattuja majoja. Lea on kaynyt viikon mittaisen ranskalaisen kokkikurssin Vanuatun paakaupungissa ja herkut olivat sen mukaiset. Tarjolla oli grillattua kalaa sipulivoikastikkeessa, papuja kookoskastikkeessa, taroa ja makeaa perunaa, salaattia ja riisia. Kaikki luonnollista lahiruokaa, noh riisi taisi olla kiinalaista. Jalkiruoaksi Lea tarjosi papajaa omasta puutarhasta. Huomenna enemman taman sympaattisen, mutta todella alkeellisen kylan elamasta.

 

Mearra Neidalla kaikki hyvin!

 

JPEG image

JPEG image

JPEG image