Tarviitko punaiset housut?

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sat 28 Jan 2017 14:30
28.1.2017
Sijainti 14:28.9S, 17:35.5W
 
Ruotsin purjehtivalta kansanosalta on Suomeenkin asti kulkeutunut kirjoittamaton pukukoodi: mies saa käyttää punaisia housuja klubitakin kanssa vain, jos hän on ylittänyt Atlantin purjeveneellä. Punaisen värin pitää olla juuri sitä samaa viininpunaista sävyä, joka on maalattu Ruotsin kuninkaan juhlaillallisten lautasten reunaan.  Björn Wahlroosille ei kukaan ole ilmeisesti kehdannut huomauttaa asiasta – hänhän esiintyy usein lehdissä punaisissa housuissa ja kavaijissa – enpä usko hänen ehtineen purjehtia Atlantin yli!
 
Siis miten toimia, kun haluat nostaa yhteiskunnallista statustasi ja pukeutua asiallisesti?
 
Atlantin voi ylittää monella tapaa. Perinteinen tapa on lähteä Portugalista Kanarian kautta etelään ja kääntyä länteen, kun voi alkaa sulaa. Sitten vaan myötäisellä pasaatituulessa Karibialle asti.  Tavallisesti tämä on suhteellisen helppoa, mutta niin taas tänä kuin viime vuonnakin yksi vene upposi kesken matkan ARC-kisassa – onneksi miehistöt saatiin pelastettua.  Paluumatka, joka meitäkin odottaa toukokuussa, tehdään tavallisesti reittiä Antigua – Bermuda – Azores – Portugali tai Englanti.  Hyvässä lykyssä matka menee mukavasti myötäisessä, jos Atlantin keskellä pysyy korkeapaine ja Pohjois-Atlantin matalat eivät tule liian etelään.  Näin ei useinkaan käy ja matka voi olla loppumatkasta varsin märkää ja kylmää kyytiä. 
Kuulimme, että Hjallis ja joukko muita julkkiksia on parastaikaa tosi-tv-purjehtimassa suoraan Karibialta Kanarialle. 
Se on varmasti hankalin tapa saada housut, vastatuulta alusta loppuun! Mitäpä ei julkkis tekisi.
 
Mutta mukavin tapa purjehtia Atlantin yli on se, jota me olemme juuri tekemässä, Afrikasta Brasiliaan:  tasaista myötätuulta 7-8 m/s. Välillä joku satunnainen pilvi nostaa hetkeksi vähän lisää tuulta, mutta aallot pysyvät mukavan pehmeinä. Veden lämpötila hipoo 27 astetta ja aurinko paistaa. Ilma on päivisin 28 astetta ja öisin mukavasti vähän viileämpi. Tätä samaa päivästä toiseen niin pitkälle kuin säätiedotusta piisaa.
Onneksi olkoon Jussille ja Artturille, joille ylitys on ensimmäinen: housukauppaan on enää matkaa alle 8 vuorokautta ja 1200 mailia!
Mearra Nieidalla kaikki hyvin.
 

JPEG image