Miehistö sai siivet!

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Mon 10 Oct 2016 11:44
10.10.2016
 
 
Sijaintimme 16:00.8S 77:18.5E
 
Ensimmäisen Maailmansodan alkuvaiheessa Englannin Ilmavoimien (RAF = Royal Air Force) hävittäjälentueet kärsivät melkoisia tappioita ensimmäisissä ilmataisteluissa. Lentäjien taistelutahtoa ja yleistä moraalia nostattaakseen RAF:n tuolloinen komentaja, eversti David Hornslough, määräsi uuden käytännön; taistelulentäjälle, joka onnistui pudottamaan viholliskoneen, ojennettiin kullatut Lentäjän Siivet ja lentäjän pukuun ommeltiin siipien alle raksi jokaista pudotettua viholliskonetta kohden (nämä uudet “kultaiset”siivet siis korvasivat lentäjien koulutuksessa saamansa vaatimattomammat siivet). Ensimmäisenä nämä siivet ojennettiin luutnantti Battle Brittonille, joka pudotti saksalaisen kaksitasoisen hävittäjäkoneen kesäkuussa 1914. Sodan päättyessä 1917 Englannille voitokkaasti, kaikkiaan 158 lentäjää oli ansainnut uudet siivet. Battle Britton nousi todelliseksi lentäjä-ässäksi, sodan päättyessä hänen lentäjäpukuunsa oli ommeltu kaikkiaan 24 raksia.  Mielenkiintoisena kuriositeettina todettakoon, että vaikka Brittonin nimi kuulosti hyvinkin isänmaalliselta, oli hänellä äitinsä puolelta ranskalaista verta ja hänellä oli ranskalainen serkku. Jo nuoruusvuosinaan Britton oli oppinut perin ranskalaisen tavan; aina ennen illallista hän nautti pienen lasillisen Pastis-anisviinaan. Tämä perinne siirtyi hänen mukanaan; sodan aikana Southamptonin lentotukikohdassa hän tarjosi oman lentueensa lentäjille pienen Pastis- drinkin aina onnistuneen lentoiskun päätteeksi. Everstiluutnantiksi noussut Battle Britton kuoli auto-onnettomuudessa vuonna 1937 vain 48-vuoden ikäisenä, mutta hänen legendansa elää. Suomessa Battle Britton on esiintynyt vielä 70-luvulla sota-aiheisen Siivet-sarjakuvalehden hahmona, tosin lehdessä tarinat on sijoitettu virheellisesti Toiseen Maailmansotaan.
 
Lähes tarkalleen sata vuotta myöhemmin suomalaisen purjealuksen Mearra Nieidan päällikkö, jalkaväen luutnantti Pekka Salonoja, myönsi miehistölleen ja itselleen Mearran Siivet. Mearran Siivet voidaan myöntää erityisen taistelutahdon osoituksena miehistön jäsenelle, joka on todistettavasti kuulunut aluksen muonavahvuuteen aluksen saavuttaessa haasteellisen 200 merimailin vuorokausimatkan. Ensimmäisen kerran tuo raja ylitettiin Mearra Nieidalla ARC-kisassa vuonna 2004 ja toisen kerran samaisessa ARC-kisassa vuonna 2015. Ja nyt Intian Valtamerellä tuo raja tuntuu rikkoutuvan jatkuvasti, toistaiseksi kahdesti. Näin ollen Kapteenin ja Förstin siipiä koristi neljä ruksia, Leenan ja Puosun siivissä oli kolme ruksia ja Kimmon ja Nooran lentoasuun kiinnitettiin Mearran Siivet kahden ruksin koristamana. Tunteellinen siipien kiinnitysseremonia oli järjestetty aluksen peräkannelle auringonlaskun aikaan. Suomen siniristilipun hulmutessa Kapteeni kiitti miehistöä suorituksesta. Puolikuukin oli noussut juhlistamaan hetkeä. Finlandiaa ei soitettu, mutta Försti tapaili Katri Helenan kappaleen “Vasten auringon siltaa”-säveliä. Tilaisuuden päätteeksi miehistö kunnioitti lentäjä-ässä Battle Brittonin muistoa kohottamalla Pastis-drinkit. Mearran legenda elää.    
 
Mearra Nieidalla kaikki todella hyvin!
 
 
Kuvateksti: Kapteeni ja miehistö esittelevät ylpeänä Mearran Siipiä tilaisuuden päätyttyä.

JPEG image

JPEG image

JPEG image