Cape Agulhas odottaa...

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Wed 30 Nov 2016 17:31
30.11.2016
Sijaintimme 34:33.9S 23:37.8E
 
Tata kirjoitettaessa Mearra on 180 mailia Cape Agulhasista itaan. Uskomme saavuttavamme tuon maagisen pisteen, koko maailmanymparipurjehduksen etelaisimman niemenkarjen, huomenna illan suussa. Paikalla on myos ei niin viehattava lempinimi, Cape of Storms. Taman nimen se on saanut syysta; niemenkarjessa kohtaavat jo jonkin aikaa seuraamamme Agulhasin virta seka Etelan merelta nouseva, vastakkaiseen suuntaan virtaava kylma Benguella-virta. Tuon kylman virran kohdatessa trooppisen veden, nousee alueella myos suomalaisille tuttuja hernerokkasumuja. Esimakua Benguellan viileydesta olemme jo saaneet; veden lampotila on pudonnut lahes kotimaiseen kesakeliin, 20 C!, kylminta sitten viime vuoden syyskuun Portugalista lahdon jalkeen. Vahtimiehisto onkin kaivanut pitkasta aikaa merinovillaiset pitkat kalsarit esiin. Ei kai vaan olla totuttu tropiikin lampoon...  Kun kartasta katsoo, Cape Agulhas nayttaa sijaitsevat lahes yhta kaukana etelassa, kuin Helsinki on pohjoisessa. Leveyspiiri on kuitenkin 34 astetta etelaista, kun Helsinki on 60 astetta pohjoista, eli kotikonnut ovat vaatimattomasti noin 2800 kilometria kauempana paivantasaajasta. Olemme pohjoinen vakava paleleva kansa...
 
No, Cape Agulhasin jalkeen odottaakin sitten toivottavasti Cape of Good Hope, Afrikan Tahti-pelista kuuluisa Hyvan Toivon niemi. Toivosta kerromme sitten tuonnempana.
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin!