Mita kello on? _ What is the time Mr. Wolf?

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Thu 17 Mar 2016 18:52
17.3.2016
Sijaintimme 09:29.0S 131:49.2W
 
Me elamme taalla Mearra Nieidassa ihan omanlaisessa maailmassamme. Toisaalta veneemme laidat rajaavat meita, toisaalta ymparillamme on aava meri ja viela laajempi avaruus tuhansine tahtineen. Tuossa valissa ei ole mitaan. Ei kaupunkia, kylaa tai katua ja niiden ihmisvilinaa. On vain me ja tama suunnaton rannaton aava.
 
Tassa tilassa ajattomuus on vallitseva olotila. Me emme oikein tieda, mika viikonpaiva on kyseessa saatika, mika on paivan numero. Paasiainen on ehka talla viikolla tai sitten se on ensi viikolla. Nyt on kuitenkin maaliskuu, sen me tiedamme. Mutta meille on tarkeaa, mita kello on nyt. Kellonaika kertoo, mita tapahtuu. Kello rytmittaa arkeamme neljan tunnin sykleissa – kuka nukkuu, kuka ajaa venetta, kuka keittaa, kuka siivoaa. Jokaisella on kello ranteessa. Oli se sitten Suunnon uusinta uutta tai Clas Ohlsonin perusversio, kellosta nakee, milloin oma tyovuoro alkaa tai paattyy.
 
Ajattomuuden keskella elamme neljassa eri aikavyohykkeessa: Galapagoksen aika, veneen oma aika, UTC ja Suomen aika. WARC veneiden yhteiset radiosessiot ja maaliintuloveikkaukset tehdaan Galapagoksen ajassa. Marques saarten aika on 3,5 tuntia edella Galapagoksen ajasta. Jotta olisimme sopivassa kellonajassa perilla, saadamme veneen kelloa tunnilla eteenpain joka kuudes paiva. Nyt siirto on tehty kaksi kertaa ja tama on siis nykyinen veneen aika, jossa pyoritamme arjen rutiinit. Kapteenin kello on saadetty UTC aikaan, koska saatiedot tulevat meille tuossa Lontoon ajassa. Lisaksi yhteydenpito kotosuomeen pitaa meidat kiinni Suomen ajassa, josta ainakin suurinpiirtein erotamme yon ja paivan.
 
Maista kasin voisi tuntua, etta me olemme koko ajan matkalla. Meista kuitenkin tuntuu, etta me olemme tassa ja elamme tata arkeamme hetki kerrallaan. Paamaara odottaa jossain tulevaisuudessa. Nyt kuitenkin alamme olla jo lahempana perillaoloa, jolloin meidan on synkronoiduttava maakrapujen aikakasitykseen.
 
Meilta on pyydetty yleisokysymysten oikeita vastauksia. Tassa kaksi viimeisinta:
1) Sommelierin kaksi virhetta olivat pelastusliivien puute ja pullon kiinni oleva korkki.
2) Kuvan lintu oli punajalkasuula.
Onnittelut voittajille!
 
Mearra Nieidalla kaikki hyvin. 
__________
 
The concept of time and the development of reliable clocks has played a great role in the history of navigation. During the time of Magalhaes there was no means to measure the longitude and the sailors had to rely on the faith of God or good luck to find their route to the safe harbour. Huge fortunes and many lives of the sailors were lost in ship wrecks.
 
Finally, around 1770 an english self made man, James Harrison ,managed to build a clock, precise and practical enough to be carried in a ship. The navigators were now able to compare the time at the port harbour and the time onboard, and calculate the longitude from the time difference between the two locations.
 
James Harrison is included in the Mearra’s top list of navigation history heros right after the great sailors Magalhaes and James Cook.
All well onboard in Mearra Nieida.
 
 
 
 
 
 

JPEG image