Viimeista viedaan

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Sun 20 Mar 2016 03:35
19.03.2016
Sijaintimme 09:53.8S 136:27.7W
 
Niin se vain on, etta lahes kolmen viikon rupeama Tyynella merella on tulossa paatokseen. Miehiston keskuudessa alkaa olla perille tulon tunnelmaa. Kapteeni kavi keulassa korjaamassa ankkurin kayttokytkimen. Ei tullattavaa lippu ja Ranskan Polynesian vieraslippu on vedetty saalinkeihin. Fendareiden pumppauksesta on keskusteltu. Hiva Oan ranskalaisten ravintoloiden menuita on arvuuteltu ja todettu, etta confit du canard sielta nyt ainakin pitaisi loytya ja kylmaa shampanjaa. Rantamekot on otettu henkareille suoristumaan ja parrat on ajettu. Olemme valmiit!
 
Mearra Nieidan plotterin mukaan taman hetken 6,5 solmun vauhdilla olemme perilla Hiva Oalla 23 tunnin ja 23 minuutin kuluttua. Kello on nyt veneen aikaa 15.50. Jos tuulet pysyvat tallaisina olemme nippa nappa perilla valoisaan aikaan. Ankkurointi ahtaaseen satamaan olisi kiva paasta tekemaan ennen auringon laskua. Tosin meilla on nyt lahes taysikuu ja jos keli on pilveton, kuu valaisee uskomattoman tehokkaasti ja rantautumisen pitaisi kuun valossa o
nnistua vallan mainiosti.
 
Viimeisen tayden meripaivan kunniaksi uunissa paistuu juuri saaristolaisleipa. Sen kyytipojaksi saattaa viela tulla kalacheviche, mutta seka kalastajan, etta kokin aikaikkunat alkavat kayda vahaisiksi. Jaakaapissa odottaa viela yksi brie juusto, jolla tilanne tarpeen vaatiessa on tarkoitus paikata. Muutenkin ruokavarastomme matkan tassa vaihdeessa saavat kokkivuoroiset hyvinkin innovatiivisiksi. Yksi ehdokas illan alkupalaksi on kaali-inkivaarikatkarapusalaatti, joka on Mearran mukaeltu versio aasialasesta keittiosta tutuksi tulleesta carlic gigner prawns herkusta. Kaali ja inkivaari ovat sipulin ja sitruunan ohella meidan viimeiset tuoreet raaka-aineet.
 
Kaalista ja sitruunasta onkin tahan kohtaan syyta laittaa erityismaininta. Kikka, joka lukee kapteenin Cookin matkoista, vannoo kaalin ja sitruunan nimeen keripukin torjunnassa. Muutenkin Cookilla tuntuu olleen edellakavijan otteet miehiston hyvinvoinnin varmistamisessa. Hapankaalin syomisen lisaksi miehiston oli peseydyttava riittavan usein ja huolehdittava kajuuttojensa puhtaudesta. Naiden toimintojen laiminlyonti aiheutti paivittaisen rommiannoksen radikaalin pienennyksen. Me olemme sovulla rouskuttaneet kaalia lahes paivittain, vene on pidetty kohtuullisen siistissa kunnossa ja vesikone on taannut paivittaiset suihkuhetket. Niinpa mihinkaan rangaistustoimenpiteisiin ei Mierralla ole ollut tarvettta.
 
Paivan lukijakysymys: Mika kotielain kiersi kapteeni Cookin kyydissa kaksi kertaa maailman ympari?
 
Viimeista viedaan ja tunnelma Mearralla on odottavan haikea.
 
Eilisen kuva-arvoituksen voittaja oli Leena Hienonen. Onnittelut Leenalle oivaltavasta tarkkaavaisuudesta. Oikea vastaus kerrotaan huomisessa blogissa.
 
Mearra Nieidalla
kaikki hyvin!
 
 

JPEG image