Enrique, Magalhaes ja Mearra

Mearra Nieida
Pekka Salonoja
Tue 15 Mar 2016 15:27
Sijaintimme 08:45.2S 125:20.3W
 
 
Lukijakysymyksemme sai oikean vastaustulvan ja  yksimielisyytta ensimmaisen pallonkiertajan henkilollisyydesta ei ole lukijakunnassakaan. Ei, han ei ollut Hjallis Harkimo eika edes Herman Sporing (hyva yritys, Tero).
 
Useimmat viittasivat portugalilaiseen , Espanjan lipun alla purjehtineeseen Fernando Magalhaesin jaljellejaaneisiin miehistonjaseniin. Magalhaes lahti 1519 viiden aluksen ja 200 hengen miehiston voimin etsimaan lantista reittia Maustesaarille, jotka sijaitsevat Filippiinien kulmilla. Matkalla oli vahvasti taloudellinen motiivi ja tarkoitus oli nokittaa verivihollista Portugalia taas kerran. Ensin piti loytaa salmi, joka vie Atlantilta Tyyynellemerelle (silloin ei etelaisempaa reittia tunnettu) ja siina Magalhaes onnistuikin ja sai salmen omiin nimiinsa.
 
1500-luvulla oli jo vahva nakemys, etta lanteen purjehtimalla voi paasta itaan, mutta Tyynen meren mittasuhteet oli taysin hakusessa. Niinpa Magalhaes luuli etta nimeamansa salmen jalkeen  Etela-Amerikasta olisi vain pieni heitto Aasiaan. Eipa ollut, niinkuin Mearran miehistokin on jo tullut huomaamaan, ja kovin kehnolla laivakorppuvarannolla lahtivat Iberialaiset ylitysta tekemaan . Paivastoin kuin edeltajillamme meilla on sentaan tieto matkan pituudesta ja vastaavat muonavarannot. Tosin yhdessa asiassa Espanjalaisilla asiat olivat paremmin: paivittainen viiniannos oli 0,5 litraa kun Mearralla kituutellaan murto-osalla tasta maarasta. (MGA on yrittanyt vaikuttaa asiaan mutta toistaiseksi tuloksetta)
 
Kuumuus ja keripukki vaivasivat mutta perille paastiin. Itse Magalhaes tosin kuoli alkuasukaskahakassa Filippiineilla joten han ei koskaan kiertanyt maapalloa niinkuin useimmat valistuneista lukijoistammekin tiesivat.
 
Magalhaesin orjapalvelija oli tumma poika nimeltaan Enrique. Filippiineilla kavi ilmi etta han puhui sujuvaa malajin murretta ja oli ilmeisimmin ryovatty orjaksi juuri sielta ja viety Malagaan. Nain ollen Enrique on ensimmainen pallonkiertaja!
 
Jos joku lukijoistamme on pettynyt tahan tietoon niin voimme lohduttaa etta ette ole yksin. Enrique oli musta, orja ja petturi ( kavalsi oman miehistonsa verisin seurauksin viime toinaan ennen kuin pakeni kotikonnnuilleen) ja havisi taman jalkeen historian sivuilta. Ei siis mikaan kansallissankari ainakaan Espanjalaisten mielesta. Niinpa on katevaa esittaa etta ehka Enrique ei ollutkaan Filippiineilta - ainakaan syntymatodistusta ei pojalla ollut takataskussa. Lieneeko poika sitten Espanoolien mielesta oppinut malajin murteen EFn kielikursseilla.
 
Koko viiden laivan Armadasta paasi Sevillan kotisatamaan vain yksi alus ja parikymmenta riutunutta merimiesta. Mausteita oli ruuma kuitenkin taynna ja rahoittajat saivat omansa takaisin korkoineen samoin kuin kuningashuone ja osa miehistostakin.
 
Useampikin lukija tunsi “wirallisen” totuuden: Ainoan Sevillaan takaisin tulleen aluksen, Victorian, päällikkö oli Juan Sebastian de Elcano. Hänen vaakunaansa kirjoitettiin sanat: *Primus Circumdedisti Me,* kiersit ensimmäisenä ympäri.
Lahde &suositeltavaa lukemistoa: Laurence Bergren ; Yli Maan Aarien, John Nurmisen Saatio
 
Tunnelma taalla muutoin korkealla eilisten Millenium juhlien jalkeen. Jonkinlaista loppukirin makua on myos ilmassa miehiston virittaessa Spinnun lentamaan jo ennen auringonnousua. Paivan mittaan onkin sitten kalustoa vaihdettu isompaan tuulen niin salliessa. MGA on kuitenkin pitanyt huolta siita, etta korttirinki kokoontui tanaankin lakisaateisten paivakahvien jalkeen. Nyt valmistaudumme juuri illalliseen auringonlaskun aikaan. Mearra Nieidalla kaikki hyvin.
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image